Het huis van de kunstverzamelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het huis van de kunstverzamelaar door Pjotr Müller, 2010

 

 

Huizen in huizen

 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Eastside in 2010 maakte Müller speciaal voor Kasteel het Nijenhuis (onderdeel van Museum de Fundatie) dit werk. Het stond opgesteld in de voormalige bibliotheek of werkkamer van kunstverzamelaar Dirk Hannema, later verhuisde het naar de zolder.

 

Een stellingkast met talloze hoekige huisjes in vele vormen en kleuren. Zo ziet Pjotr Müller de collectie van een kunstverzamelaar. Er is een keuze gemaakt in thema en daarbinnen wordt een bonte collectie bijeen gebracht. En de gepassioneerde verzamelaar woont te midden van zijn collectie, huist te midden van zijn huisjes. De huisjes huizen in zijn huis.

 

 

 

 

 

 

Variatie op Rietveld

 

Citaat uit dagblad Trouw van 28 juli 2010 n.a.v. de tentoonstelling:

 

“Pjotr Müller maakt met zijn Huis van de Kunstverzamelaar een knipoog naar het verleden van het kasteel, waar in 1958 kunstverzamelaar Dirk Hannema zich vestigde met zijn omvangrijke collectie kunstwerken.

 

Het Huis van de Kunstverzamelaar heeft een Rietveldachtige constructie, maar tegelijkertijd steekt Müller de draak met de strenge dogma’s van deze ontwerper. In plaats van Rietvelds favoriete kleuren rood, blauw en geel heeft hij gekozen voor lollykleurtjes als knalroze. Naast voorwerpen die verwijzen naar kunst, bevindt zich in het huis ook een kast met kindertekeningen. Alsof Müller wil zeggen: zie het verzamelen van kunst als een spel, neem het niet al te serieus.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pjotr Müller (1947)

 

www.pjotrmuller.org               Wikipedia

 

Müller studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en beeldhouwen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De kunstenaar baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst. Zijn eerste werken zijn afstandelijke hardstenen bouwsels geïnspireerd op basale bouwwerken. Latere werken (na 1983) nodigen de toeschouwer uit onderdeel te worden van het kunstwerk.

 

 

 

 

 

 

In het jaarverslag over 2010 meldt de Fundatie dat het werk verworven is voor de collectie van de provincie Overijssel. Op het kaartje bij het kunstwerk staat dat het een bruikleen is van de kunstenaar.

 

 

 


 

Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012 en december 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie