Architectuur in architectuur

 

een wereld in een ruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Architectuurstudie door Pjotr Müller, 2007

 

 

Gebouw, gebouw, natuur

 

Uit de begeleidense tekst: “Het oeuvre van Müller beweegt zich tussen beeldhouwkunst, architectuur en landschapskunst. In deze ‘architectuurstudie’ komen alle drie diciplines samen. Dit eist van de kijker een voortdurend wisselende benadering van het kunstwerk. Van veraf ziet het werk eruit als een gesloten sculptuur. Kom je dichterbij, dan blijk je erin te kunnen, zoals in een gebouw. Binnenin tref je opnieuw een gebouw, namelijk een kerkje van Lego. Daarachter opent zich tenslotte een venster op de levende natuur.”

 

 

Een wandelingetje door een ‘Architectuurstudie’, naar een wereld in een ruimte:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgeschermd en geblokkeerd

 

Het ijzeren kerkje –of is het een huis?- staat verschanst achter een stootblok, alsof het zich distantieert van de achterliggende natuur, de schepping. Of zich ertegen wil beschermen. Het godshuis is omgeven door een dijk of bouwsels van speelgoed. Wordt hiermee het gedachtengoed van de religie of de huizenbouwers verbeeld?

 

Het bouwseltje staat in een groter bouwsel, als de aarde in het heelal. En wat is daarbuiten? Het zicht daarop van de bewoners of kerkgangers wordt geblokkeerd. Alleen als ze op het dak gaan zitten kunnen ze een glimp opvangen.

 

 

 


 

Pjotr Müller (1947)

 

www.pjotrmuller.org

 

Wikipedia

 

Müller studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en beeldhouwen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De kunstenaar baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst. Zijn eerste werken zijn afstandelijke hardstenen bouwsels geïnspireerd op basale bouwwerken. Latere werken (na 1983) nodigen de toeschouwer uit onderdeel te worden van het kunstwerk.

 

 

 

 

                                                                                                     Het werk blijkt inmiddels (2015) weg

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie