Kasteelheer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ins Blaue door David Bade, 2012

 

 

More

 

More is less of More or less?. Bade: “Punt is vaak, met minder middelen zoveel mogelijk te zeggen en bij mij gaat dat soms zeker wel op maar voor mij als kunstenaar is vaak toch die toevoeging heel belangrijk. Steeds meer erbij halen, steeds meer toevoegen, assembleren in ruimtelijke zin [..] meer mogelijkheden te vinden waar je werk over kan gaan, wat je betrekt in je werk.”

 

 

 

                       

 

                                                                                                                                         More

 

Kasteelheer / ridder

 

Het werk is gemaakt voor Lowlands, het heeft van 2012-2014 op het muziekfestival gestaan. Daarnaast is de standplaats in de tuin van Kasteel het Nijenhuis. Lowlands schreef in 2012: “Je kan ’m niet missen, want hij staat recht tegenover de festivalpoort: Ins Blaue, een 12 meter hoge sculptuur om een roestvrijstalen frame. Tenminste, zo heet-ie nu. Of het zo blijft is onzeker. Net als alles in het leven, Ins Blaue dus.

 

Het krijgt in elk geval de vorm van een man. Een archetypische kasteelheer of ridder die leunt op een lans of een zwaard, of speer. Blauw is ook de kleur van de adel. Blauw bloed. Dus da’s geen toeval. Maar het eindresultaat wel, geheel afhankelijk van wat maker David Bade allemaal gebruikt om het frame mee te bekleden, om de gestalte vorm te geven: kunststof, gevonden voorwerpen, piepschuim, klei en god weet wat. Het is een organisch werk. Zoveel is wél zeker.”

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

Gevonden voorwerpen

 

Bade construeert zijn beelden uit afvalmateriaal en gevonden voorwerpen, een werkwijze die nu ongeveer een eeuw bestaat. Picasso, Duchamp, Tajiri en Appel zijn voorbeelden van kunstenaars die ‘objets trouvés’  gebruikten. Ook beeldhouwers van ‘Arte povera’, arme kunst, werkten met materiaal dat ze in hun omgeving bijeen sprokkelden. Bade: In Nederland, of in het rijke westen, zetten we makkelijk iets op straat voor de vuilnisman, terwijl men in de Cariben [waar hij geboren is en deels werkt ] eerder geneigd is tot een welhaast eindeloze recycling. Bade: “We zijn daar creatief met kurk”.

 

 

 


 

David Bade (1970)

 

weblog            Wikipedia

 

                                                                                          Less

 

 

 

 

 

                 

 

                                     Kasteelheer Hannema?

 

 


 

Museum de Fundatie, Zwolle

 

Foto’s: december 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie