Judith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Judith door Gooitzen de Jong, 1970

 

 

 

 

 

 

Dodelijke verleiding

 

Apocriefe boeken bevatten religieuze verhalen die niet tot de officiële Hebreeuwse bijbelteksten behoren. Het verhaal over Judith en Holofernes is zo’n verhaal. Judith was een mooie weduwe, Holofernes een generaal van de Babylonische koning Nebukadnezar. De generaal trok naar Israel om het volk te onderwerpen uit wraak dat het zijn koning niet had gesteund in een oorlog. Nadat zijn leger kwartier had gemaakt bij de waterbronnen van de stad waar Judith woonde, besloot zij te handelen. Met een aantal kruiken wijn als geschenk en een dienstmaagd aan haar zijde maakte zij in de avondschemer haar opwachting bij de tent van Holofernes. De generaal was zeer gecharmeerd van zijn onverwachte en bevallige bezoek en stuurde zijn personeel weg. Judith voerde hem dronken en, met de hulp van haar metgezellin, onthoofde de man. Het leger, dat beroofd was van zijn leider, sloeg de volgende dag op de vlucht.

 

Vele schilders als Caravaggio, Michelangelo, Botticelli en Rembrandt hebben zich laten inspireren door het verhaal, Gooitzen de Jong heeft Judith in brons vastgelegd en Arturo Martini (Kröller Müller) heeft haar in steen uitgehakt. Beide beeldhouwers hebben daarbij voor een andere weergave gekozen dan de schilders in de eeuwen voor hen. Judith wordt door de beeldhouwers ontkleed uitgebeeld, slechts een sluier is aanwezig. Zij heeft verder moeten gaan dan wijn drinken alleen. De oude schilders staken Judith volledig in de kleren, ook bij de decapitatie.

 

 

 

              

 

Cristofano Allori, 1613           Lucas Cranach de Oude, 1530           Botticelli, ca 1495

 

 

 

 

 

 

 


 

Gooitzen de Jong (1932-2004)

 

Wikipedia

 

De stijl van de Jong wordt wel omschreven met ‘kubistische figuratie’. Bij dit werk zijn de hoeken uitgebannen waardoor het een klassieke uitstraling heeft.

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie