IJskelder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dooi door Martin Borchert, 2007

 

 

 

 

 

 

IJsblokken werden ’s winters uit de bevroren sloten gezaagd en met een sleetje naar de ijskelders vervoerd. Daar lagen ze onder de grond een soort kunstmatige permafrost te zijn. De gegoede lieden konden met het ijs ’s zomers goede sier maken. Het gaf status gekoelde drankjes te kunnen serveren.

 

Borchert heeft een soort memorial annex informatiepunt gemaakt van zijn kunstwerk. De sleebaan loopt vanuit de slotgracht naar de ingang van de ijskelder. Een sleetje met een ijsblok staat er bevroren in de tijd. In smeltende ijsblokken rondom, is de geschiedenis te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie-ijsblok

 

“Vanaf het midden van de 17de eeuw werden in Nederland kelders gebouwd voor de opslag van natuurijs.Deze kelders waren er in allerlei vormen, van een eenvoudig gat in de grond tot zeer uitgebreide kelders met allerlei snufjes als spouwmuren, ventilatiekanalen en afvoerleidingen. Een ingang op het noorden beperkte de opwarming door direct zonlicht. In sommige ijskelders bleef het ijs wel drie zomers goed.

 

Over ijsopslag bestonden twee opvattingen: volgens de ene kon je de blokken het beste van elkaar isoleren door er stro, hei of mos tussen te leggen. Wanneer er ijs nodig was, kon het eenvoudig uit de kelder worden gehaald. Volgens de andere opvatting was het beter om een grote klomp ijs te laten ontstaan. In dat geval moest dee benodigde hoeveelheid ijs worden losgehakt met een houweel, bijl of koevoet. De laatste methode werd het meest toegepast.”

 

 

 


 

Martin Borchert (1965)

 

www.martinborchert.com                              Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Informatie-ijsblok

 

“Het laatste bouwjaar van de ijskelder van Kasteel Het Nijenhuis is niet bekend, maar op basis van historische gegevens moet het ergens tussen 1864 en 1905 zijn geweest. Het Nijenhuis was in die periode in het bezit van de familie Knobelsdorff. Deze niet onbemiddelde familie hield er een luxieuze huishouding op na. Zij zijn ook verantwoordelijk voor veel van de verbouwingen en veranderingen aan zowel het kasteel als het omliggende landgoed. In de winter van 1927-1928 werd de ijskelder waarschijnlijk voor het laatst gevuld. Later werd het ijs van de melkfabriek in Heino gehaald. De ijskelder werd tot op de fundamenten gesloopt. Wanneer is onbekend.”

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie