Liggende vorm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liggende vorm door Gust Kulche, 1964

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de tentoonstellingsfolder: Kulche wijdde het grootste gedeelte van zijn leven aan de schilder- en dichtkunst. Pas rond zijn 65ste jaar begon hij serieus met beeldhouwen. De natuur was zijn belangrijkste inspiratiebron.

 

 

Het werk behoort tot de Collectie Nederland (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Als herkomst wordt onbekend opgegeven en het bijbehorende fotootje laat het werk in een ander materiaal (vermoedelijk brons) zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Gust Kulche (1894 NL-1988 B)

 

 

Koopman en kunstenaar

 

August Wilhelm Kulche werd op 1 oktober 1894 geboren in Rotterdam. Het Rotterdamsch Nieuwsblad  meldt 31 mei 1923 dat getrouwd zijn ‘A.W. Kulche jm, 28 en N.H. Plasschaert, jd 21 j’. Het echtpaar krijgt minstens drie kinderen, in maart 1925 bevalt Nelly Kulche-Plasschaert in Rotterdam van een zoon, april 1927 wordt zoon August in Tilburg geboren en november 1929 dochter Karin eveneens in Tilburg volgens krantenberichten uit die tijd.

 

August W. Kulche is koopman, hij handelt in ‘machines voor de groot- en klein-schoenindustrie’, maar ook in ‘werktuigen voor den gewonen schoenmaker’. Hij is innovatief en het gaat hem voor de wind. De Nieuwe Rotterdamsche Courant schrijft 24 augustus 1925: ‘De firma August Kulche demonstreert ook het Ago-systeem, een wijze van schoenfabricage waarbij geen enkele spijker, pen of draad wordt gebruikt, maar het schoenwerk geheel wordt gelijmd. Speciaal voor het lichte schoenwerk komt deze wijze van bewerking meer en meer in zwang.’

 

Het gezin Kulche is niet honkvast. Rond 1926 vehuist de firma en het gezin Aug. W. Kulche van Rotterdam naar Tilburg, mei 1930 trekt  August W. Kulche (gez) naar Oisterwijk, de firma blijft in Tilburg gehuisvest.

 

                             

 

                                   Het Vaderland van 1 mei 1933

 

Zomer 1933 woont Kulche in Brussel, het Algemeen Handelsblad meldt 28 juni 1933 dat de heer A. Kulché te Brussel het museum Boymans in Rotterdam 6 houtsneden van Jozef Cantré heeft geschonken. Kulche zal daarom Dirk Hannema, toen directeur van het Boymans, persoonlijk gekend hebben. Als kunstenaar wordt over Gust Kulche uit België gesproken. Hij wordt aangeduid als koopman, kunstschilder, auteur en beeldhouwer, en heeft een opleiding gevolgd aan de Vrije Academie ‘L'Effort’ te Brussel. Pas rond zijn 65ste jaar begint hij serieus met beeldhouwen. Zoon August Kulche wordt in België een bekende boekbandkunstenaar en kunstboekbinder. August Wilhelm Kulche overleed december 1988 te Vlezenbeek, België, zijn vrouw Netty  ruim een jaar later, januari 1990, in Rotterdam.

 

 

Info

 

 

       

 

‘Compositie’ en ‘Vrije vorm’, door Gust Kulche (Foto’s: internet)

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012 en december 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie