Paar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groot paar door Mario Negri, 1964-65

 

 

Liever een zonnewijzer

 

‘Groot paar’ is in 1966 aangekocht door de provincie Overijssel en aangeboden aan de gemeente Dalfsen ter gelegenheid van de opening van een nieuw gemeentehuis. Het zou op een plein geplaatst worden als onderdeel van een beeldenroute, maar dat is door de bevolking verhinderd. De dorpelingen konden het werk niet waarderen, kwamen in opstand en het kunstwerk verhuisde noodgedwongen naar de hal van het gemeentehuis.

 

Er daalde geen rust rondom het beeld. Het werk was geregeld onderwerp van discussie in raadsvergaderingen, er was felle kritiek op het geschenk. De Stentor op 12 november 2008: “Sommige raadsleden vonden het werk lijken op een afgebrande hooiberg en zagen meer in een zonnewijzer van de lokale smid. Volgens een krantenbericht uit die tijd 'spraken mensen, die zich nimmer in de kunst hebben verdiept en thuis wellicht een porseleinen herdershond met schaapjes op het kabinet hebben staan hun oordeel uit over deze kunst'. 'Gooi het ding maar in de Vecht', werd er geroepen. Het 'achterlijke' dorp was zelfs in de landelijke media even onderwerp van gesprek.”

 

 

 

 

 

 

Eigendomstwist

 

In 1974 werd het controversiële kunstwerk -door bemoeienis van Dirk Hannema die de negatieve beoordeling aan zijn hart ging- overgedragen aan de Stichting Hannema de Stuers Fundatie, maar zonder notariële bevestiging. In 2008 stond het beeld tentoon in het Nijenhuis en was er weer commotie. Het woord kunstroof viel zelfs. Op verzoek van de gemeente Dalfsen werd een onderzoek gestart naar het eigendomsrecht, de gemeente wilde het beeld nu graag terug. Tijdens het onderzoek kreeg de gemeente het beeld in bruikleen en stond het weer voor even in de hal van het gemeentehuis.

 

De directeur van de Hannema-stichting vond de interesse van de gemeente Dalfsen opmerkelijk: Hij stelde in 2009: “Destijds werd het beeld verafschuwd, maar met het voortschrijden van de tijd zijn er ineens heel veel hanen die er naar kraaien." Een goede zaak, vindt Keuning, die het meeste belang hecht aan een plek waar het beeld in volle glorie te zien is. Maar of de openbare ruimte in Dalfsen daarvoor de beste locatie is vraagt hij zich af. "Met een bronzen beeld in de openbare ruimte kun je niet meer onbevangen omgaan. Het beeld moet goed beveiligd worden."

 

Het bordje bij het beeld geeft de uitkomst van het onderzoek: de sculptuur is eigendom van de Stichting Hannema de Stuers Fundatie. Na twintig jaar is het eventuele recht van Dalfsen simpelweg verjaard.

 

 

 

 

 

 

 


 

Mario Negri (1916-1987)

 

Wikipedia

 

Negri studeerde eerst architectuur maar stapte na de oorlog op zijn dertigste over op beeldhouwkunst waarvoor hij acht jaar in de leer ging. In 1957 kreeg hij zijn eerste solo-expositie en het Kröller Müller kocht twee beeelden aan. De stijl van Negri wordt gerekend tot het postkubisme.

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie