Pjotrs potten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Pjotr Müller, 1991

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vloeistof

 

Het werk heeft van de kunstenaar geen titel meegekregen. Wat de beschouwer ziet: er is een schaal, er zijn amfoorachtige kruiken met tepelvormen op de top en er zijn rioolbuizen. Alles heeft met vloeistof te maken. De schaal om het in te verzamelen of aan te bieden, de kruiken om het in op te slaan, de tepels om er uit te drinken en de buizen om het in af te voeren. Gaat het om moedermelk? Of om de meest kostbare vloeistof ter wereld: water? De opstelling van de kruiken heeft een sacrale uitstraling: ze staan in een houding van aanbidding en bescherming opgesteld bij de schaal. Het geheel doet denken aan een oeroud ritueel.

 

 

 


 

Pjotr Müller (1947)

 

Müller studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en beeldhouwen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De kunstenaar baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst. Zijn eerste werken zijn afstandelijke hardstenen bouwsels geïnspireerd op basale bouwwerken. Latere werken (na 1983) nodigen de toeschouwer uit onderdeel te worden van het kunstwerk.

 

Paradijs

 

In het begin van de jaren tachtig stelde de Amsterdamse beeldhouwer zich een doel: “Ik nam me voor om binnen één decennium een paradijs voor mezelf te scheppen.” De barokke bouwsels die tussen 1983 en 1989 ontstonden lijken op kathedralen, pagodes en boeddhistische tempels. Maar als godshuis doen ze geen dienst, nooit. Het zijn follies die vaak op moeilijk bereikbare plekken liggen - (schier)eilanden bijvoorbeeld - en vanuit de verte tot ingetogenheid en contemplatie uitnodigen. Müller doopte het project Mijn Paradijs, een omheinde lusthof over tientallen plaatsen in Nederland verspreid.

 

(citaat uit de NRC, 31 mei 1996. In tien jaar wilde ik het paradijs scheppen; Pjotr Müller over zijn eenpersoonsmusea)

 

 

 

 

 

www.pjotrmuller.org

 

Wikipedia

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie