Eiland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prolong door Heringa / van Kalsbeek, 2008

 

 

Landmark

 

Op het festival Lowlands was tot 2008 de ontmoetingsplek bij de ingang gemarkeerd met een wortel en een raket. In 2008 werd dat anders. De directeur van het festival had een tentoonstelling van Heringa / van Kalsbeek bezocht en was begeesterd geraakt van het werk. Hij verzocht het duo een nieuw werk te maken als nieuw markeringspunt bij de ingang van het festivalterrein.

 

Het werd een 14 m hoog eiland waarop een fantasiewereld gecreëerd is. De titel Prolong slaat op de duur van het project. Drie achtereenvolgende jaren, 2008-2010, heeft het werk op Lowlands gestaan en ieder jaar werd er iets aan toegevoegd. Het gevaarte werd het eerste jaar beschreven als een enorm stalen monster met bamboetakken, behangen met gevlochten vormen van tapijt en geknakte kano’s. Het tweede jaar werden er flamingo’s bijgeplaatst die opgekocht waren van een bloemencorso. De vogels werden eerst onthoofd. Het laatste jaar werden bossen blauwe linten toegevoegd, de linten zijn inmiddels weer verdwenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergaarplaats

 

De argeloze beschouwer denkt het restant van een pier of een schip te zien of een eilandje dat in de loop der jaren veel drijfvuil heeft ingevangen. Stukken visnet, brokken kano’s en ander afval dat met zware stormen meegevoerd is, hebben er een laatste rustplaats gevonden. Flamingo’s kozen op het plateau hun verblijfplaats, maar door het radioactief afval dat er ook terecht gekomen is, hebben zij op den duur hun kop verloren.

 

 

 


 

Liet Heringa (1966) en Maarten van Kalsbeek (1962)

 

www.heringavankalsbeek.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie