Huis van dr. Quincke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huis van dr. Quincke door Pjotr Müller, 2001

 

 

Hommage, monument en tempel

 

Uit de begeleidende tekst:  “Dr. Heinrich Quincke was een Duits dermatoloog uit het einde van de 19e eeuw. Hij gaf zijn naam aan een aandoening die zwellingen op het lichaam veroorzaakt. Pjotr Müller maakte een soort monumentje voor de patiënten die aan deze ziekte lijden. Wie het huis betreedt ziet overal om zich heen de door de ziekte misvormde gezichten.”

 

Pjotr Müller. "Ik wilde een soort tempel maken voor mensen die lijden aan kleine aandoeningen." Naar de arts Quincke is het Quincke-oedeem vernoemd. Müller maakte een bouwwerk van stalen kooien met tientallen koppen met oedeem. Müller: "Je kunt in het gebouw en dan ben je als het ware zelf dr. Quincke."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huis en buis

 

Naast dit Huis van Quincke, bestaat de Buis van Quincke, maar die hoort bij de broer van Quincke. Met de buis van Quincke kan de proef van Quincke gedaan worden, de interferentie van geluidsgolven wordt er mee aangetoond. Müller heeft nu Quincke zijn huis gegeven, waar broer Quincke zijn buis al had.

 

 

 

 

 

 

 


 

Pjotr Müller (1947)

 

www.pjotrmuller.org

 

Wikipedia

 

Müller studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en beeldhouwen aan de Rietveldacademie in Amsterdam. De kunstenaar baseert zijn werken op een samenstelling van architectuur, autonome sculptuur en landschapskunst. Zijn eerste werken zijn afstandelijke hardstenen bouwsels geïnspireerd op basale bouwwerken. Latere werken (na 1983) nodigen de toeschouwer uit onderdeel te worden van het kunstwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie