Koningspinguďn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinguďn door Theresia van de Pant, 1964

 

 

Achtertuin Artis

 

Begin jaren vijftig maakte Van der Pant haar eerste diersculptuur, een baikalrob. Daarna volgde een giraffe, een kat, vissen en talloze vogels als pinguins, reigers, eenden, valken, zwaluwen, zwanen en de mythische Phoenix. Waarom ze dieren als hoofdthema koos, wist van der Pant zich in 1989 niet meer te herinneren. Waarom het geregeld exotische dieren waren, wel:

 

“Ik woon al 30 jaar om de hoek bij Artis, Ik heb altijd een abonnement gehad, ik wandelde er ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, het was mijn tuin. En in Artis zie je nu eenmaal eerder bijzondere dan alledaagse dieren. De bison zag ik een keer in de heel vroege ochtendnevel. dampend en snuivend. Hij was zo overweldigend, het was zo’n pure kracht, die wilde ik in beelden overbrengen. Daarna heb ik hem nooit meer gezien, maar ik maak nog steeds bizons.”

 

 

 

 

De pinguďn heeft zijn voeten bij elkaar en omhoog, alsof er onder de veren een ei ligt, of een jong zich warmt.

 

 

 


 

Theresia van der Pant (1924-2013)

 

Van der Pant is bekend geworden als beeldhouwster van dieren. “Dieren wekken geen schroom op, er is geen verlegenheid.”  “Als beeldhouwer ben ik altijd zeer geďnteresseerd geweest in de prachtige vormen van dieren. Vogels natuurlijk, maar ook dolfijnen en zeehonden.” “Ik houd veel van mensen, maar ik beeldhouw niet graag naaktfiguren. Er is weinig verschil tussen het ene naakt en het andere en dan in dat koude Nederland, nee. Kleding inspireert me al helemaal niet. Dus als ik mensen uitbeeldde, waren het portretten.”

 

De meeste van haar sculpturen zijn in gips gemodelleerd en vervolgens in brons gegoten in een van te voren bepaalde oplage. Van die oplages hield ze altijd zelf één exemplaar. Als de rest verkocht was, werd het gipsmodel vernietigd.

 

In 2006, toen Van der Pant 82 jaar oud was, is zij gestopt met beeldhouwen. Ooit was een uitspraak: ‘Ik wil doorwerken tot in mijn graf’. Maar daar kwam reuma tussen. Het overviel haar op 76-jarige leeftijd.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie