Huisdier van het jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pet of the year door Joost van den Toorn, 1995

 

 

 

 

 

 

Hondstrouw

 

De laatste bewoner van Kasteel het Nijenhuis en grondlegger van de collectie van de Fundatie, had geen kinderen maar wel een hond. Dirk Hannema had laten vastleggen dat na zijn dood, de hond op het kasteel mocht blijven wonen. ‘De waker’ werd nog twee jaar verzorgd door een suppoost. Het dier ligt nu achter het kasteel begraven.

 

Joost van den Toorn heeft meerdere keren een beeld van een hond gemaakt. Voor een werk in Heerhugowaard uit 1995 maakte hij zes beelden van dieren die samen de mens en de natuur symboliseren. Een hond en een kat staan daarbij voor de mens want ze staan dichtbij de tweebener. Hetzelfde jaar maakte hij een beeldje van een hond zittend naast een boom. Het werk kreeg de titel ‘Vakantie’ mee. Het beestje wacht trouw op de misschien nooit meer terugkerende baas.

 

Voor een christelijke school in Heerlen maakte Van den Toorn in 2003 een beeld waar ook een hond deel van uitmaakt. De kunstenaar verklaarde: Voor een station in Tokio is een sculptuur van een hond te zien. Dit beestje haalde en bracht zijn baasje iedere dag van en naar het station. Na diens overlijden bleef de hond daarmee doorgaan. Om dit trouwe dier te gedenken staat er nu een standbeeld. Stel dat Jezus nu een hond had, dan wacht deze hond in Heerlen op zijn baasje.

 

Zo is ‘Pet of the year’ ook te interpreteren. Het dier wacht hondstrouw bij de ingang van het kasteel op de kasteelheer die niet meer zal terugkeren.

 

 

 

 

 

 

 


 

Joost van den Toorn (1954)

 

 

“Een beeld is meestal het resultaat van toeval. Daaruit ontstaan vaak weer nieuwe dingen. Een beeld moet wringen, niet helemaal perfect zijn, de afbraak is net in gang gezet.”

 

www.joostvandentoorn.nl

 

Wikipedia

 

Van de Toorn toonde najaar 1996 een keuze uit zijn werk van de voorgaande veertien jaar. Zo'n zestig beelden waren te zien in het koetshuis bij het kasteel van de Hannema-de Stuërsstichting in Heino, opgericht door Dirk Hannema.

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Kasteel het Nijenhuis te Heino, museum de Fundatie

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, de Fundatie