Stootvogels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uil door Johan Coenraad Altorf, 1911 (porselein, uitvoering door Chris Lanooy)

 

                                                   rechts: L'Ours Blanc (IJsbeer) door François Pompon, 1924

 

 

 

       

 

               Uil, 1915-1920 (gips)                                                                                                                  Havik, 1916 (brons)

 

 

Fauna-beelden

 

Altorf maakte vooral beelden van dieren: aapjes, uilen en papegaaien bijvoorbeeld, hij was daarin collega van Joseph Mendes da Costa. Mendes weigerde soms opdrachten en wees de opdrachtgever op Altorf. Kunstpaus H.P. Bremmer die voor zijn beschermelingen -waaronder Mendes da Costa, Lambert Zijl, John Rädecker en Johan Altorf- opdrachten regelde, vond dat Altorf zich moest beperken tot het uitbeelden van dieren, daar lagen zijn grenzen oordeelde de kunstcriticus.

 

Johan Altorf heeft het vak van onderaf geleerd, hij is als werkman-beeldhouwer begonnen en heeft zich langzamerhand gevormd. Tussen 1894 en 1897 volgde hij avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Bremmer volgde de vorderingen die Altorf maakte, zo schreef hij aan een opdrachtgever in 1909: “De laatste weken ben ik veel bij Altorf op het atelier geweest om mij eens te overtuigen hoe dat werk gaat [..]. Hij begint nu veel meer te studeren, en werkt ’s ochtends veel in den dierentuin.”

 

 

 

                

 

                         Uil, 1915-1920 (gips)                                                                                                                  Havik, 1916 (brons)

 

 

 


 

 

Johan Coenraad Altorf (1876-1955)

 

Als gevolg van zijn geringe reislust bleef het werkterrein van Altorf voornamelijk beperkt tot Den Haag en Rotterdam.

 

In de periode 1911/12 is op verzoek van H.P. Bremmer door Altorf een drietal dierfiguren (olifant, papegaai, uil) ontworpen en deze werden door pottenbakker Chris Lanooij gegoten in porseleinklei en vervolgens geglazuurd en gebakken. De beeldjes dragen als signatuur een driehoek met de letter A, B en L (Altorf, Bremmer en Lanooij) (www.jcaltorf.info).

 

Altorf behoorde tot een kleine groep van erkende esthetische kunstenaars met Joseph Mendes da Costa, Lambertus Zijl en John Radecker.

 

Website          Wikipedia

 

 

 

  

 

                            rechts: L'Ours Blanc (IJsbeer) door François Pompon, 1924

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: mei 2015 en december 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag