Niemand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naakte vrouw door Stephan Balkenhol, 1999

 

 

 

 

 

Nobody

 

Op 15 december 1992 schrijft De Telegraaf:

 

“In zijn kunst stelt  Balkenhol het verschijnsel gewenning aan de kaak. De verstedelijkte wereld is zo volgepropt met heroïsche standbeelden, dat bijna iedereen er gedachteloos aan voorbij gaat. En dan staat daar een onbetekenend mannetje [..] of een naamloze vrouw [..] wezenloos de wereld in te staren. [..]  Het effect blijft niet uit. Een nobody wordt ineens iemand. Een eenzame figuur die niets pretendeert te zijn en die niet om aandacht vraagt, valt op. Zo ondermijnt de kunstenaar de status van het monument. Erkenning van de naamloze mens en de autonomie van de kunst ontmoeten elkaar in de verbeelding van de gewone man [of vrouw]. Dat is wat Balkenhol beoogt:

 

“Ik wil geen verhalen vertellen. Het gaat mij niet om een mensfiguur die handelend optreedt of een boodschap wil overbrengen. Voor mij telt uitsluitend de figuur als figuur. Daarmee wil ik de breuk lijmen die begin deze eeuw in de traditie van de mimensis is ontstaan.”

 

(mimensis = nabootsing, afspiegeling, imitatie; met name nabootsing of voorstelling van een deel (of delen) van de zintuiglijke werkelijkheid in kunst)

 

 

 

 

 

 

 


 

Stephan Balkenhol (Dtsl, 1957)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Den Haag

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag