Batopillo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klapperschroef-rugzak-met-vliegenier door Panamarenko (of kortweg Batopillo), 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderne engel

 

De galerie-directeur die Batopillo voor het eerst presenteerde: ,,Pana wil zich met zijn Batopillo opnieuw onttrekken aan de zwaartekracht en als een moderne engel het universum verkennen. Deze keer heeft hij als basismateriaal een modepop gebruikt die hij van militaire outfit voorzag. Het zijn allemaal echte kledingsstukken die hij daarvoor gebruikte. Op de rug draagt de Batopillo een lading batterijen en zijn er ook een aantal vleugeltjes bevestigd op het jasje. De figuur doet denken aan een parachutist en staat slechts op de tip van de linkerschoen vast op een drager. Met dit nieuwe werk viert de kunstenaar ook een beetje zijn 65ste verjaardag.”

 

 

Dromen

 

Het werk ligt in het verlengde van andere Panamarenko's die de zwaartekracht tarten. Zijn kunstwerken zijn variaties op de droom van de mythologische figuur Icarus te kunnen vliegen en een verbeelding van het – vergeefse – menselijke streven om zich los te maken van het aardse bestaan. Er zijn 8 afgietsels gemaakt in brons, in het Belgische Hasselt staat een exemplaar in de binnenstad. Voor Hasselt staat het beeldhouwwerk symbool voor haar vele dromen en de wil om ze te realiseren. Bij de onthulling commentariëerde een toeschouwer: “Dit beeld en kunst in het algemeen is eigenlijk speelgoed voor volwassenen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Panamarenko (B 1940)

 

Panamarenko staat voor de artiestennaam van Henri Van Herwegen, een Belgisch beeldhouwer. De naam Panamarenko is een een samentrekking van "Pan American Airlines and Company", Panamarenko was echter ook een Russische generaal in de Koude Oorlog. Van Herwegen hoorde de naam via de radio.

 

Kunst en vliegwerk

 

De kunstenaar raakte in zijn kindertijd gefascineerd door het vliegen. In de buurt van zijn woonplaats Antwerpen was een vliegveld voor V2-toestellen. Hij maakt vooral assemblages die met vliegen te maken hebben. Hij noemt zichzelf naast kunstenaar ook ingenieur, fyscicus, visionair en uitvinder. Zijn geconstrueerde vliegmachines vormen een parodie op de moderne, icarische hoogmoed van de permanente vooruitgang. Panamarenko liet in 2005 weten met pensioen te gaan.

 

 

www.panamarenko.be

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Den Haag

Stadhouderslaan

 

Foto’s:  februari 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag