Spinnen en wolken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spider couple door Louise Bourgeois, 2003

 

 

 

 

 

Ouders

 

Bourgeois’ kunstwerken handelen vaak over het tapijtenatelier van haar ouders, haar dominante vader en haar zieke moeder die vroeg stierf. De beleving van haar moeder en het vrouw-zijn zijn speelt een grote rol in haar werk. Haar spinnenbeelden zijn een ode aan haar moeder die in het tapijtenatelier werkte als een wevende spin.

 

Een uitspraak van Bourgeois in 1997: “My childhood has never lost its magic, it has never lost its mystery, and it has never lost its drama. All my work in the past fifty years, all my subjects, have found their inspirations in my childhood.” Haar vader kreeg een verhouding met de door haar geliefde gouvernante en die relatie ontwrichtte het gezin. De jonge Louise kwam in een groot loyaliteitsconflict. De woede en jalouzie die de relatie bij haar opwekte, beheerst haar werk.

 

 

 

 

 

 

Nachtelijke schetsen

 

Uit de tentoonstellingstekst: Louise Bourgeois leed aan een ernstige vorm van slapeloosheid. Om opkomende dramatische jeugdherinneringen uit te bannen, vulde ze de nachtelijke uren met het maken van dagboekachtige schetsen van vormen die doen denken aan spiralen, labyrinten en landschappen. ‘Clouds and caverns’ lijkt een driedimensionale vertaling van zo’n tekening.

 

Bourgeois: “Op topografisch vlak kan men het eigen lichaam als een land met bergen en dalen, met holen en spleten interpreteren. Voor mij lijdt het geen twijfel dat ons lichaam een gestalte is die in Moeder Aarde terug te vinden is.”

 

 

 


 

Louise Bourgeois (Fr / VS 1911-2010)

 

Wikipedia          Wikipedia E.

 

 

 

 

                                                                                                                  in bruikleen

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: april 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag