Sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gele sector door Constant Nieuwenhuys, 1967

 

 

 

 

 

 

New Babylon

 

New Babylon is een ontwerp voor een nieuwe woon- en maatschappijvorm. De mechanisering en automatisering zal in de toekomst de mens alle arbeid uit handen nemen was de gedachte. De ‘burgelijke mens’ had afgedaan, de ‘spelende mens’ -Homo ludens- was opgestaan. Vrije tijd wordt tijd van leven.

 

New Babylon is een model van hoe de wereld eruit zou kunnen zien als het zover is. Een nieuwe manier van wonen moet verveling tegengaan. Veranderlijkheid is de nieuwe norm. Leefruimtes hebben verschuifbare wanden waardoor steeds nieuwe situaties gevormd worden, het decor wisselt voortdurend.

 

 

Constant over zijn imaginare speelstad New Babylon: “In New Babylon zijn geen huizen, de hele stad is één groot immens overdekt collectief tehuis. Een tehuis met ontelbare kamers, zalen, gangen waarin men dagen, wekenlang dwalen kan en waar men ook overal woonelementen aantreft waarin men zich terug kan trekken. New Babylon is een labyrint, onuitputtelijk in variatie, een paleis met duizend kamers.” In New Babylon bestaat ‘de weg kwijtraken’ niet meer, verdwalen betekent het vinden van nieuwe wegen.

 

 

In een interview met het Parool zei Constant in 1974: “Ik leef zelf alleminst in overeenstemming met dat idee. Allerminst. Ontzettend regelmatig, op een vaste plek. Maar New Babylon is niet voor de mensen van nu. [..]  Wij zijn niet geschikt voor New Babylon. Daar moet je gebóren zijn.”

 

 

 

 

                                                                                                       Oranje sector, 1958

 

 


 

Constant Nieuwenhuys (1920-2005), kortweg Constant

 

Constant in Wikipedia               Stichting Constant

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: juni 2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag