Speelruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruimtecircus II door Constant Nieuwenhuys, 1958

 

 

 

 

 

 

Ruimtevaart

 

In 1955 vond in Rotterdam de wederopbouwtentoonstelling E55 plaats. Verschillende kunstenaars, waaronder Costant Nieuwenhuys, kregen de opdracht werk te maken voor de expositie. Constant maakte ondermeer een vijftien meter hoge stalen constructie met de titel ‘Symbool van Neerlands Wil en Werk’. Een ander werk werd geplaatst in de ‘Maanvallei’ van de ruimtevaartafdeling.

 

De ruimtewedloop was in die jaren volop in ontwikkeling. Vanaf 1957 schoot de Sovjet-Unie kunstmanen de ruimte in om de atmosfeer te onderzoeken, in 1961 volgde de eerste bemande ruimtevlucht. De thema’s ruimtevaart en kosmos hielden Constant na de opdracht een aantal jaar bezig.

 

 

 

 

                                          Klein Labyr, 1959

 

 

Labyrint

 

Constant over zijn imaginare speelstad New Babylon: “In New Babylon zijn geen huizen, de hele stad is één groot immens overdekt collectief tehuis. Een tehuis met ontelbare kamers, zalen, gangen waarin men dagen, wekenlang dwalen kan en waar men ook overal woonelementen aantreft waarin men zich terug kan trekken. New Babylon is een labyrint, onuitputtelijk in variatie, een paleis met duizend kamers.”

 

In New Babylon bestaat ‘de weg kwijtraken’ niet meer, verdwalen betekent het vinden van nieuwe wegen.

 

In een interview met het Parool zei Constant in 1974: “Ik leef zelf alleminst in overeenstemming met dat idee. Allerminst. Ontzettend regelmatig, op een vaste plek. Maar New Babylon is niet voor de mensen van nu. [..]  Wij zijn niet geschikt voor New Babylon. Daar moet je gebóren zijn.”

 

 


 

Constant Nieuwenhuys (1920-2005), kortweg Constant

 

Constant in Wikipedia               Stichting Constant

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: juni 2018

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag