Meisje van veertien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studie van veertienjarig danseresje door Edgar Degas, ca 1879-80 (later gietsel in brons)

 

 

 

         

 

                                                                                     rechts: zoals het beeld er in 1881 op de expositie uit zal hebben gezien

 

 

 

                           De 14-jarige Marie van Goethem stond model

 

In 1879 was de 14 jaar oude Marie van Goethem tweedejaars leerlinge van de dansschool van de Parijse Opera, in 1880 werd ze danseres in het Opera-ballet. Degas maakte verschillende schets-studies van haar.

 

 

 

Beeldhouwer Degas

 

Degas toonde zijn wassen beeldje van een danseresje in 1881 voor het eerst en voor het laatst op een tentoonstelling voor impressionisten. Het had echt haar en droeg een katoenen lijfje met meerlagige tutu en linnen slippers.

 

Degas was een bekend impressionistisch schilder, maar omdat in zijn latere leven zijn gezichtsvermogen steeds minder werd, pakte hij beeldhouwen op. Zijn zelfverzekerde veertien-jarige ballerina met tutu is iconisch geworden. Het wassen beeldje is de enige sculptuur die tijdens zijn leven tentoongesteld werd. Rond 1910 werd hij vrijwel blind en stopte met werken.

 

 

 

 

                               links: Meisje in rode kimono door George Breitner, ca 1894

 

 

Na de dood van Degas in 1917 troffen de nabestaanden in zijn atelier ongeveer 150 beeldjes van naakten, paarden en danseressen aan, de meesten van was, sommigen van klei of plastiline. Tachtig beelden werden genummerd bij de inventarisatie, de andere zeventig waren dat kennelijk vanwege de staat niet waard. Bronsgieter Hébrard werd geraadpleegd en hij concludeerde dat de meeste van de genummerde beelden in brons gegoten konden worden; in de periode 1919-1932 goot hij 73 (ook wordt een aantal van 64 genoemd) van de beeldjes in oplagen. Deze gietingen vonden hun weg over de wereld en zijn in menig museum terug te vinden. Het originele wassen beeldje van het danseresje bevindt zich in de National Gallery of Art in Washington, van haar zijn destijds vijfentwintig gietingen gemaakt.

 

 

 


 

Edgar Degas (Fr, 1834-1917)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag