Plastic schepping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marine evertebraten door Mark Dion, 2013

 

                          Objecten in 70, met alcohol gevulde, glazen potten in een vitrine.

 

 

 

 

 

 

Kunstofleven

 

De mens is sinds heugenis gefascineerd door het scheppen van leven en het uitbannen van sterven. Alchemisten en Frankensteins hadden er een dagtaak aan, wetenschappers van nu eveneens. Tegelijkertijd springt de mens zodanig slordig om met het milieu, dat vele soorten uitsterven door zijn toedoen. Zelfs de oceanen zijn niet veilig, het is één grote plastic soep aan het worden die zeezoogdieren, vogels, vissen en ongewervelden bedreigt.

 

Leven zou geen leven zijn als er niet gereageerd wordt op veranderende omgeving. Zo zijn er nu slakken, zeeëgels, sponzen, koralen en andere ongewervelde zeediertjes die geen kalk meer gebruiken voor de opbouw van hun schelp en exoskelet, maar kunststof. Ook de huid wordt vervangen door plastics. Soorten hebben zich razendsnel aangepast en er zijn overal nylon sponzen, rubberen stekeldiertjes en plastic schelpdieren te vinden. Tijd voor de wetenschap om een inventarisatie van te maken van de nieuwe werkelijkheid.

 

Dion is daar alvast mee begonnen en heeft de specimens voor de wetenschap samengebracht in een kabinet voor een kunststofhistorisch museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Mark Dion (VS, 1961)

 

Wikipedia

 

Dion is bekend om zijn wetenschappelijke presentaties in zijn installaties.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag