Wereldontvanger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Isa Genzken,  ca 1990

 

 

 

 

 

 

 

Het geluid van de wereld

 

In de jaren 1987-1993 maakte Genzken een serie ‘Weltempfänger’: ruwe betonblokken met een of twee antennes (in 2013-14 maakte ze enkele nieuwe). In 1982 had ze al eens een echte wereldontvanger tot kunstwerk verklaard, het is de enige ‘ready-made’ in haar oeuvre.

 

Ze kwam op het idee voor de ‘wereldontvangers’ van beton, vertelde Genzken in 2016, toen ze een werk van Bruce Nauman uit 1968 had gezien. Nauman had een opname van een schreeuw in een betonnen blok gegoten zodat de schreeuw niet meer te horen was. Ze bedacht dat een ontvanger het goed zou doen bij dat blok en maakte haar blokken met antennes.

 

Het was Genzkens overtuiging dat haar kunst mooier werd als het weliswaar minimalistisch zou ogen, maar toch ook meerdere associaties zou oproepen. Zo vond ze bijvoorbeeld zelf dat haar ellipsoïde en hyperbole werken aan schepen of fluiten kunnen doen denken. Over de wereldontvangers zei ze “My antennas were also meant to be ‘feelers’—things you stretch out to feel something, like the sound of the world and its many tones.”

 

 

 

 

 

 

 

De kunstenares groeide op met muziek. Haar vader had musicus willen worden maar moest na de oorlog geld verdienen voor zijn gezin. Ze verklaarde: "A sculpture must be at least as modern as the most modern hi-fi systems."

 

De wereldonvangers werden voor het eerst getoond samen met een serie foto’s van vrouwenoren. Het ging haar daarbij om de rol van de vrouw die voorbestemd lijkt te zijn al die ‘belangrijke’ mannen aan te moeten horen. De vrouw als wereldontvanger.

 

De wereldonvanger opent vele –akoestische- vensters op de wereld.  Genzken: “Jeder braucht mindestens ein Fenster”.

 

 

 


 

Isa Genzken (1948)

 

Kunstbus               Wikipedia NL                     Wikipedia E

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: april 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag