Flowerpower

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Willem en Mary’ door De Delftse plateelbakkerij De Grieksche A, ca 1690

 

                             tinglazuuraardewerk, hoogte 41,5 cm

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

Willem en Mary

 

Twee bloemenhouders in de vorm van een man en vrouw met ieder een mand in de armen. De man draagt een Japonse rock en de vrouw een mantua (japon) met sleep, zoals eind zeventiende eeuw gedragen werd door de hoogste kringen. De kleding in combinatie met de juwelen en de haardracht doet vermoeden dat stadhouder Willem III (1650-1702) en zijn echtenote Mary Stuart (1662-1695) zijn verbeeld. Willem en Mary waren liefhebbers van Delfts aardewerk en verzamelaars van exotische bloemen.

 

Als liefhebberij werden destijds door de adel kostbare bloemen als anemonen, anjers, aurikels, ranonkels en tulpen gekweekt. De aardewerkindustrie speelde daarop in met het vervaardigen van tulpenvazen. Deze bloemenhouders in de vorm van geperforeerde manden gedragen door figuren zijn bijzonder, de twee antieke beeldjes kwamen in 2014 beide op de markt uit aparte particuliere verzamelingen; in het museum zijn ze weer samen.

 

 

 

      

 

 

 


 

De Delftse plateelbakkerij De Grieksche A  (1657 - 1818)

 

De bloemenhouders zijn gemerkt met AK, het merk van eigenaar Adrianus Kocx (1687-1701)

 

De Delftse plateelbakkerij was in de zeventiende eeuw hofleverancier van blauwwitte pronkstukken voor de Nederlandse en Engelse paleizen van het stadhouderlijk koningspaar.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: september 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag