Zonnestraal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

door Pablo Picasso, 1953

 

                                               uitvoerder Atelier Madoura, Vallauris Golfe-Juan

 

 

 

 

 

Verveling

 

Françoise Gilot, de toenmalige partner van Picasso, heeft verteld hoe de schilder-beeldhouwer tot pottenbakken kwam, schreef de Telegraaf op 29 juni 1985. Vermoedelijk citeerde de krant uit haar boek ‘Life with Picasso’ uit 1964:

 

“In de zomer van 1946 zaten wij aan het strand van Golfe Juan met een groepje mensen en iemand stelde Pablo voor zijn krachten eens op pottenbakken te beproeven en noemde een pottenbakkerij in Vallauris, die door een echtpaar Ramié werd geëxploiteerd.

 

Meer uit nieuwsgierigheid dan om een andere reden bezochten we de pottenbakkerij op een middag en Pablo beschilderde een paar borden van rode klei, die al gebakken waren – zogenaamd biscuit – met een paar figuren, vissen, palingen, zeeëgels. Hij deed het zonder veel belangstelling, want de vormen en materialen waarmee zij hem die dag lieten werken, boeiden hem niet. Hij bleef er die middag, keek wat rond en daarna gingen we weg. Het hele bezoek had een toevallig karakter, net zo toevallig als het maken van een tekening op het tafelkleed in een restaurant, die je achterlaat en vergeet. Hij vergat de pottenbakkerij.

 

De volgende zomer betrokken we weer kamers in Golfe Juan, maar nu met een klein kind en een kindermeisje en Pablo kreeg nog minder gelegenheid om regelmatig te werken dan het jaar ervoor. [..]  Hij liep alle stierengevechten in de omtrek af, wat bij hem altijd een teken van rusteloosheid was.

 

In augustus zagen we de heer en mevrouw Ramié op het strand verschijnen, zij vroegen hem naar de pottenbakkerij te komen om de resultaten te zien van wat hij er het jaar ervoor had gemaakt. We gingen – ook nu hoofdzakelijk uit nieuwsgierigheid – en Pablo kwam niet onder de indruk van wat hij te zien kreeg. Maar hij had zo schoon genoeg van het niets doen, dat hij Ramié voordat we vertrokken de toezegging deed: “Als je me iemand ter beschikking stelt om me met de technische kant te helpen kom ik terug en ga ik serieus aan het werk.” En zo werd de pottenbakker Picasso geboren.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Pablo Picasso  (1881-1973)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: december  2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag