Verknoopt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cell XXVI door Louise Bourgeois, 2003

 

 

 

 

 

 

Ontwrichting

 

Het oeuvre van Bourgeois wortelt in haar jeugd. Een uitspraak van haar in 1997: “My childhood has never lost its magic, it has never lost its mystery, and it has never lost its drama. All my work in the past fifty years, all my subjects, have found their inspirations in my childhood.” Haar vader kreeg een verhouding met de door haar geliefde gouvernante en die relatie ontwrichtte het gezin. De jonge Louise kwam in een groot loyaliteitsconflict. De woede en jalouzie die de relatie bij haar opwekte, beheerst haar werk.

 

Angst

 

Vanaf 1986 begint Bourgeois met het maken van een serie Cells, ze was toen al midden zeventig. De kunstenares was weliswaar geobsedeerd door haar jeugd en familierelaties, maar wilde daar ook van bevrijd worden. In dat opzicht kunnen de cellen gezien worden als zowel een val, een kooi als een vluchtplek, een veilig onderkomen. Bourgeois heeft verklaard dat de celllen verschillende typen fysieke, emotionele en intellectuele pijn vertegenwoordigen. En elke cel gaat over angst “want angst is pijn, hoewel het meestal niet zo wordt ervaren omdat angst pijn verhult.”

 

Spiraal

 

De figuur die in Cell XXVI hangt heeft een spiraalvormig bovenlijf, het doet denken aan een dwangbuis. Bougeois: De spiraal is belangrijk voor mij. Het is een vreemde kronkel. Nadat de tapijten in de rivier waren gewassen (haar ouders hadden een tapijtatelier) ging ik ze als kind samen met anderen tot een spiraal draaien om het water eruit te wringen. Later zou ik dromen over het uit de weg ruimen van mijn vaders maîtresse, in mijn dromen deed ik dat hoor haar de nek om te draaien; de spiraal staat voor mij voor controle en vrijheid.

 

 

 

 

 

 

 


 

Louise Bourgeois (Fr / VS 1911-2010)

 

 

Wikipedia          Wikipedia E.

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Den Haag

Stadhouderslaan

 

Foto’s:  februari 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag