Gevouwen toren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevouwen toren door Carel Visser, 1972

 

 

Visser: “Kunst mag wel mooi zijn, maar niet al te aangenaam. Ik hoop wel dat je aan mijn beelden kunt zien wanneer ze gemaakt zijn. Ik sta op de oever van de grote rivier van de tijd en geef vorm wat voorbijkomt.”

 

“Chaos is de vijand van de beeldhouwer. Waar het mij om gaat is het bereiken van vanzelfsprekendheid. Mijn beelden moeten net zo vanzelfsprekend zijn als een boom of een paard.”

 

 

 

 

Visser: “Ik vind sokkels afschuwelijk. Ze zijn zo gelikt, ze maken een beeld museaal.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Carel Visser (1928-2015)

 

Wikipedia

 

 

Carel Visser was altijd geďnteresseerd in abstractie. Zijn eerste beelden maakte hij van ruw hout en dieren boeiden hem meer dan de mens. Hij laste de beelden, gemaakt van ijzeren pijpen en plaatijzer, in elkaar. De lastechniek had Visser zich eigengemaakt in de werkplaats van het aannemersbedrijf van zijn vader. Later werkte hij puur abstract en weer later contructivistisch, hij assembleerde een grote verscheidenheid aan materiaal.

 

 

 

 

 

 

Vergetelheid

 

Carel Visser wordt een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers uit de tweede helft van de vorige eeuw genoemd, hij overleed 1 maart 2015. Toch haalde hij de in memoriam-eindejaarslijstjes van 2015 van de Volkskrant en NRC niet; een kampioene verspringen, een sportcommentator, een van de scheppers van de Simpsons en een Brits fantasy-auteur waren vermeldingswaardiger.

 

 

 


 

Gemeentemuseum, den Haag

 

Foto’s: mei 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag