Vrouw en muze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huiselijke zorgen door Rik Wouters, 1913

 

                          Soucis domestiques; ook het Stedelijk in Amsterdam heeft een afgietsel

 

 

 

 

 

 

Nel Deurinckx was de vrouw en muze van de kunstenaar. Zij heeft model gestaan voor het beeld. Ze vertelde later: “Op een avond, terwijl Rik me zijn beeldhouwplannen toevertrouwde, bleef ik rechtstaan, met gekruiste armen, het hoofd lichtjes voorovergebogen, peinzend. Ik zag Rik naar penseel en papier grijpen en koortsig tekenen ... Ik was er me niet van bewust, dat hij de eerste hand legde aan dit kunststuk "Huiselijke zorgen", intieme en grootse figuur".

 

Het beeld doet denken aan ‘Penelope’, een beeld van de Parijzenaar Emile-Antoine Bourdelle dat in 1912 ontstond. Wouters bezocht dat jaar Parijs, misschien kende hij het werk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Rik Wouters (B, 1882-1916)

 

Wikipedia

 

Wouters is maar 34 jaar oud geworden. Hij begon als beeldhouwer, maar stapte later ook over op schilderen. In verf kon hij met kleuren het licht vangen. In 1911 kreeg hij een contract bij een galerie wat hem min of meer een vast inkomen opleverde. In de jaren die volgden tot WO I maakte hij zijn beste werken waaronder deze zorgelijke huisvrouw en een buste van Ensor.

 

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Den Haag

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Gemeentemuseum, Den Haag