Bouwvakarbeider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouwvakarbeider door Jan Havermans, 1957 / 62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rustende bouwvakarbeider

 

Het beeld werd gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het was bedoeld als symbool voor de uitbreiding van de hoofdstad. Een krantenfoto uit 1957 laat zien dat toen het ontwerp al klaar was. Het beeld werd zomer 1957 getoond op de expositie van ‘Nederlandse Beeldhouwkunst ‘57’ in museum Boymans.

 

Het beeld was twee jaren later ook te zien op een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. De Waarheid schreef bij die gelegenheid op 4 mei 1959:

    

 

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Havermans (1892-1964)

 

Wikipedia

 

 

De Nieuwe Kunstschool

 

Het drietal Paul Citroen, Charles Roelofsz en Jan Havermans stichtte in 1933 de Nieuwe Kunstschool. Het was een heel vrije school én de eerste ongesubsidieerde academie in Nederland. De school in Amsterdam betekende een vernieuwing van het Nederlandse kunstonderwijs en heeft tien jaar bestaan. Uitgangspunt was de mogelijkheden van de leerling. Kunstenaars gaven les, b.v. Paul Guermonprez: fotografie, Jan Havermans: beeldhouwen en tekenen, Hajo Rose: grafische vormgeving en Paul Citroen: vrij tekenen en schilderen.

 

 

 

 

 

 

Socialistisch realist

 

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Havermans, wijdde de Waarheid op 26 januari 1952 een artikel aan de beeldhouwer. De verslaggever die bij de kunstenaar aanklopte:

 

 

“Er staat een interessante uitspraak in een van Marx’ jeugdwerken, zo merkt Havermans al meteen op. Marx spreekt daar over de materiële macht die het idee krijgt, zodra hij zich meester maakt van de massa. Dat gaat ook op voor de kunstenaar; de idee der sociale bevrijding moet zozeer met hem vergroeien, dat daaruit vanzelf het concrete, bezielde kunstwerk geboren wordt. Men noemt dit vaak ‘tendenz’ in de kunst en ziet er op neer … Ik kan er niet anders in zien dan een doorleefde wereldbeschouwing, die het ons mogelijk maakt een uitspraak over het bestaan en de mens te doen.

 

Wanneer ik met kunstbroeders spreek over het socialistische realisme (de kunstvorm van deze tijd en nog wel van enkele komende) dan blijkt steeds dat zulk een ‘tendenz’ het kunstwerk slechts verdiept. Als wij socialistische realisten te kort schieten, dan komt dat alleen omdat wij de realiteit daarachter nog niet grondig genoeg hebben doorleefd, Meegroeien met de progressieve maatschappelijke krachten is de voorwaarde voor een steeds inniger verhouding tussen leven en kunst.”

 

 

                                    

 

                                    de Waarheid op 26 januari 1952

 

 

 

 

 

 

 


 

Burgemeester de Vlugtlaan / hoek Burgemeester Eliasstraat

 

Foto’s: februari 2008 en mei 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotermeer / Geuzenveld