Bok op ei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokje op ei door Iris Le Rütte, 1999

 

 

Symbool

 

Uit de catalogus: Het beeld incorporeert twee tegengestelden: een universeel symbool van de oorsprong van alles (het grote gouden ‘wereldei’) en het wankele, kwetsbare en typisch menselijke waaraan het bokje uitdrukking geeft.

 

In de gemeente Ommen staat het beeld op de markt. De gemeentesite: Het staat symbool voor het agrarische karakter van Ommen. De kleine veemarkt, de boter-en eiermarkt, en het feit dat bijna iedere inwoner van Ommen een of meerdere geiten in de achtertuin had staan. Dit komt allemaal in dit beeld tot uitdrukking.

 

 

 


 

Iris Le Rütte (1960)

 

www.irislerutte.nl

 

 

De beelden van Iris Le Rütte lijken te zijn weggestapt uit een fantasiewereld. Ze belichamen heel letterlijk de metamorfose: ze zijn half dier, half mens, zoals een paard met mensenbenen, of half vrouw, half boom (“Daphne”). Maar ook minder letterlijk zoals in een mensfiguur met vleugels, die als een beschermengel zijn eigen schaduw omarmt. ‘Ze verlossen de beschouwer uit het corselet van alledag’.

(citaat van galeries.nl)

 

Het werk van Le Rütte wordt gezien als sprookjesachtig: silhouetten, schaduwen, spiegelbeelden, mensvormen en dieren spelen een belangrijke rol in haar beelden.

 

 

 

 

 

 

Modern mecenaat

 

De Stichting Beeldenpark Havixhorst heeft het beeld Bok op Ei ten geschenke gekregen van de de Stichting C. en W. de Boer. Ook een beeld van Caspar Berger, David / Zelfportret, komt in bezit van de Stichting. Het werd geschonken door een particulier, Jan-Geert de Boer. Beide beelden stonden op de zomertentoonstelling ‘Mythe en Loofhout’ in 2010.

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst