Jan Buijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portret van Jan Buijs door Piet Esser, 1959

 

 

Jan Buijs (1889-1961)

 

Buijs was architect en ontwierp o.a. in 1930 een mausoleum voor de politicus Pieter Jelle Troelstra. Toen Esser in 1963 werkte aan een monument voor Troelstra, ontmoette hij de architect. Esser beschouwt zijn portret van Buijs een van zijn beste werken.

 

Wikipedia

 

 

 

 

Esser: “Portret is een van de moeilijkste dingen om te maken. Een kop, het is zo kwetsbaar. Iedereen ziet direct wat er mis is.”

 

 


 

Piet  Esser (1914 – 2004)

 

Prof. Jan Bronner was van 1913 tot 1947 hoogleraar aan de Rijksacademie in Amsterdam en drukte zijn stempel op bijna drie generaties beeldhouwers. Zijn credo was ‘beeldhouwkunst is architectuur en arcitectuur is beeldhouwkunst’. Esser was zijn opvolger. Esser noemde het beeldhouwen een ‘wanhopig vak’, het is ‘steeds kapotmaken en opnieuw beginnen’. Hij modelleerde zijn figuren en portretten eerst in was. Pas als hij helemaal tevreden was liet hij een afgietsel maken in brons. Esser was een belangrijk innovator en stimulator van de penningkunst, een tak van de beeldhouwkunst

 

 

 

Tegen alle stromingen in bleef hij trouw aan de figuratieve beeldhouwkunst.  Op het einde van zijn leven constateerde hij met berusting dat zijn werk ‘tegenwoordig ouderwets’ bevonden werd.

 

In 2004 werd in de NRC vermeld dat ‘Vincent Esser’ was overleden. Het bericht werd naderhand gerectificeerd: zijn naam was Vincent Pieter Semeyn Esser, maar hij stond alom bekend als Piet Esser. Het kan verkeren.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: Uit een verslag van de uitreiking van de Prix de Rome (Het Vrije Volk, 12 oktober 1963).

 

 

 

 

 

                                                  de architect, 70 jaar

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

 

Figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst