Adriaan Roland Holst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portret van Adriaan Roland Holst door Charlotte van Pallandt, 1963

 

 

 

Adriaan Roland Holst (1888-1976, Wikipedia) was dichter, hij woonde in Bergen. Zijn stijl was plechtig, met veel symboliek. De bijnaam van Roland Holst was ‘Prins der Nederlandse dichters’.

 

Kopzorg

 

Van het beeld bestaan vier versies, bij Christies werd in 2009 een exemplaar verkocht voor 7500 euro. Het Drentse Landschap / Stichting Beeldenpark Havixhorst is sinds 2006 eigenaar van haar versie. Roland Holst gaf zelf de opdracht tot het portret. Van Pallandt beschreef het portret ooit als ‘mijn kopzorg’, maar concludeerde later dat ze het wezen van de dichter had weten te treffen. Ook Mari Andriessen maakte een beeld van de dichter, Willink schilderde hem.

 

In 1968 werd de foto rechts gemaakt  voor de Telegraaf ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de kunstenares. Haar commentaar: “Hij zal het wel leuk vinden dat hij bij mij op de foto komt.”

 

 

 

Lyrisch

 

Eind 1963 sloot een galeriehouder groots het jaar af met een expositie waar acht Nederlandse beeldhouwers aan deelnamen. De Waarheid wijdde er een artikel aan en was lyrisch over de kop van Roland Holst die er getoond werd:

 

“Het portret in brons, dat Charlotte van Pallandt boetseerde van de dichter A. Roland Holst, is ronduit een evenement in onze beeldhouwkunst. De durf van haar forse toets en niet minder van haar werk met het mes, die aan het spel van licht en donker alle levenverwekkende mogelijkheden bieden; de vrije behandeling van de huid, die geen moment de spanning der contour vermindert; de geniale behandeling van de ogen onder de ver geloken oogleden, die als het ware naar binnen staren in creatieve concentratie; de karakterisering van het wezen van de dichter – in zijn trekken déze dichter, in zijn wezen de Dichter met een grote D – dit alles is van een grootsheid als zelden, waar in de wereld ook, een beeldhouwer vermocht te bereiken.”

 

Waarvan akte

 

 

 

                                  de dichter, 75 jaar

 

 

 


 

Charlotte van Pallandt, 1898-1997

 

 

Alleen zijn

 

Eenzaamheid, alleen zijn, of zoals zij het noemt 'op mezelf zijn' is in de geschiedenis van Charlotte baronesse Van Pallandt een vrij constante staat van bestaan. In 1918 wordt het haar gegund om gedurende een half jaar schilderlessen te volgen bij Albert Roelofs, maar hoewel de familie niet is ontbloot van artisticiteit - er wordt veel gemusiceerd - is een professionele loopbaan in de kunst, zeker voor een vrouw, uitgesloten. Na een huwelijk van ruim vier jaar houdt zij het niet langer uit, pakt haar koffers, neemt de trein en gooit onderweg haar trouwring uit het treinraampje.

 

Ze komt uiteindelijk op een goedkoop atelier in Parijs terecht, waar zij de mooiste en meest inspirerende tijd van haar leven meemaakt. In 1927 begint van Pallandt interesse in de beeldhouwkunst te ontwikkelen. In Nederland krijgt zij onderricht van onder andere Albert Termote en in 1930 maakt zij haar eerste tors in gips naar een zeventienjarig meisje. Ook de oorlogsjaren heeft ze vooral 'op mezelf' doorgemaakt in een atelier aan de Zomerdijkstraat in Amsterdam. Zij leerde daar wel collega kunstenaars kennen als Frederico Carasso, en ook Ro Mogendorff die ze in 1968 indrukwekkend zou portretteren. In 1967 vestigt zij zich in Noordwijk waar zij al vanaf de jaren twintig over een atelier beschikt.

 

(citaten uit de NRC, 14 januari 1994)

 

                      

 

Toen zij stierf werd van Pallandt gememoreerd als ‘de beeldhouwkunstige moeder des vaderlands’ en ‘de koningin van de Nederlandse beeldhouwkunst’.

Van Pallandt over haar manier van werken:  Ik werk voornamelijk met figuur en portret. Het gaat mij om de vorm, hoe verkrijg ik een prachtig gespannen vorm om tot een sterke expressie te komen, die enigszins benadert wat ik voel.  Het gaat om een drie-dimensionale compositie, volumes hangen met elkaar in een nauw verband.

 

 

Wikipedia

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

 

Figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst