Zelfportret 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David / Zelfportret 11 door Caspar Berger, 2009

 

 

Renaissance

 

Caspar Berger is een conceptuele beeldhouwer staat in de monografie ‘Imago’(2007).  ‘Bronzen afgietsels van lichamen vormen een facade, een ondoordringbare huid. Ze illustreren het spanningsveld tussen imago en het werkelijke zelf, tussen uiterlijk en innerlijk. ‘

 

De ogen van de zelfportretten zijn altijd gesloten, een gevolg van de gebruikte techniek. Het benadrukt de suggestie van zelfonderzoek, introspectie. Berger laat zich sterk inspireren door de kunst uit de Italiaanse Renaissance. Het beeld is naar de David van Michelangelo gemaakt. Berger heeft een gipsmodel van het hoofd (te koop in een gipsotheek in Rome) in brons gegoten en als tweede huid afgietsels van zijn hoofd en handen er op aangebracht; hij wordt zo één met de Renaissance.

 

 

 

 

 

 

Het begin

 

In een interview voorjaar 2013 vertelt Berger over het maken van zelfportretten: “Op gegeven moment zag ik in het Rijksmuseum een zelfportret van Gregor van der Schardt uit de 16e eeuw. Daarvoor zijn er misschien nog één of twee te vinden maar dat is het binnen de beeldhouwkunst. Het onderwerp in de schilderkunst is heel groot, in de beeldhouwkunst is het vanuit de geschiedenis helemaal geen onderwerp geweest. En dat had natuurlijk te maken met de fysieke beperkingen die het had. Een schilder had natuurlijk de mogelijkheid van een spiegel en het canvas, maar de beeldhouwer kon zich natuurlijk niet van achteren zien.

 

Dus hoe zou Van der Schardt het nou gedaan hebben, want die spiegels waren nog niet zo goed. Misschien heeft hij een afgietsel van zichzelf gemaakt. En dat idee, die gedachte over het afgietsel, was voor mij de aanleiding om afgietsels te maken om te kijken of ik daar zelfportretten mee kan maken. En dat was eigenlijk de start.” Voorjaar 2013 is Berger toe aan zelfportret 26.

 

 

 

 

                                                  

 

 

 

Modern mecenaat

 

De Stichting Beeldenpark Havixhorst heeft het beeld David / Zelfportret ten geschenke gekregen van een particulier, Jan-Geert de Boer. Ook een beeld van Iris La Rütte, Bokje op ei, komt in bezit van de Stichting. Het werd geschonken door de Stichting C. en W. de Boer. Beide beelden stonden op de zomertentoonstelling ‘Mythe en Loofhout’ in 2010.

 

 

 


 

Caspar Berger (1965)

 

 

www.casparberger.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Zomertentoonstelling 2010

 

Mythe en Loofhout

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst 2010

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie