Sculptuur De Havixhorst

 

De Schiphorst (D)

 

 

 

 

 

 

'Nationaal Beeldenpark De Havixhorst’

 

De Stichting Het Drentse Landschap zet zich in voor het behoud van de Drentse natuur en maakt zich ook sterk voor het in stand houden van het cultureel erfgoed. De stchting heeft o.a. het adelijk landgoed Havixhorst in bezit, in de gebouwen is een hotel-restaurant ondergebracht. In 2005 heeft  ‘Het Drentse Landschap’ een projectplan gelanceerd onder de naam 'Nationaal Beeldenpark De Havixhorst'; de bedoeling was om in samenwerking met het hotel-restaurant in de tuinen van de Havixhorst een permanente en representatieve overzichtstentoonstelling in te richten van de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst, vandaar het woord nationaal in de titel.

 

De Stichting Nationaal Beeldenpark De Havixhorst werd opgericht en kreeg de kunstwerken in beheer die eigendom zijn van de Stichting Het Drentse Landschap. De kunstwerken waren verzameld sinds 2000 en omvatte in 2008 in totaal 10 werken van de beeldhouwers Charlotte van Pallandt, Jos van Riemsdijk, Piet Esser, Bertus Sondaar, Pieter d’Hont, Eric Claus en Eddy Roos. De Stichting wil uiteindelijk een blijvende presentatie van circa 50 moderne Nederlandse beelden realiseren in de tuinen van Havixhorst.

 

 

 

                                                                                                 Tamboer door Gooitzen de Jong, 1967

 

Sculptuur de Havixhorst

 

Ontwikkeling van de figuratieve beeldhouwkunst

 

Er werd samenwerking gezocht met het Scheveningse museum ‘Beelden aan Zee’ omdat met de eigen startcollectie de tuin met de oppervlakte van een hectare niet te vullen is. Dit had tot resultaat dat juni 2008 de eerste wisseltentoonstelling geopend is onder de naam ‘Sculptuur De Havixhorst’. Beelden aan Zee plaatste een twintigtal kunstwerken gemaakt door toonaangevende Nederlandse beeldhouwers uit verschillende generaties. De ontwikkeling van de figuratieve beeldhouwkunst wordt daarmee geschetst. Het museum ondersteunt met de expositie het initiatief van het Nationaal Beeldenpark om tot een blijvende presentatie van de moderne Nederlandse beeldhouwkunst te komen. In een enigszins gewijzigde vorm (enkele beelden zijn tussentijds gewisseld, andere toegevoegd), zal deze tentoonstelling in 2011 aflopen. De weergave van de tentoonstelling is van augustus 2010.

 

 

 

Beelden aan de Beek

 

Commissaris van de Koningin in Drenthe Relus Ter Beek opende de tentoonstelling door het beeldmerk van het Nationaal Beeldenpark te onthullen. Het logo is ontworpen door Eric Claus. Hij noemde de buitenexpositie een ‘geweldig initiatief om de culturele infrastructuur in Drenthe te versterken. We hebben in Drenthe al veel te bieden, maar zoiets moois, daar wordt Drenthe allen maar rijker van. De beelden afkomstig van Beelden aan Zee is het neusje van de zalm.‘ Verwijzend naar de beek Reest in het ‘prachtige Reestdal‘ deed Ter Beek een voorstel voor naamsverandering van de beeldentuin. ‘Na Beelden aan Zee hebben we nu Beelden aan de Beek.‘

          

 

 

 

 

Mythe en Loofhout

 

Juni 2010 werd de zomertentoonstelling Mythe en Loofhout geopend. De expositie is samengesteld door Carl van Laer conservator bij Museum Beelden aan Zee. De kunstenaars Iris Le Rutte, Nicolas Dings en Caspar Berger laten hun werk zien. Ze worden tot de 'nieuwe figuratieven' gerekend. Het verhalende speelt in hun werk een rol evenals herkenbare vormen waarbij veelal de menselijke figuur het uitgangspunt is. Zij zijn geïnspireerd door de geschiedenis, de mythe, het sprookje. Zij houden zich ieder op hun eigen wijze bezig met wat je het 'collectieve geheugen' van de mens zou kunnen noemen.

 

 

 

 

                

 

 

                      

                        www.beeldenparkdehavixhorst.nl

 

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

 

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst 2010

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie