Honkbalspeler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honkbalspeler door Piet Esser, 1966-67

 

 

Esser heeft diverse sporters afgebeeld, heel bekend is zijn de schaatsers die in diverse steden staan. Tweemaal maakte hij een serie honkbalspelers, in Haarlem staat sinds 1968 het beeld ‘homerun’ uit de laatste serie. Deze sculptuur beeldt de slagman uit.

 

 

 

 

 

 


 

Piet  Esser (1914 – 2004)

 

Prof. Jan Bronner was van 1913 tot 1947 hoogleraar aan de Rijksacademie in Amsterdam en drukte zijn stempel op bijna drie generaties beeldhouwers. Zijn credo was ‘beeldhouwkunst is architectuur en arcitectuur is beeldhouwkunst’. Esser was zijn opvolger. Esser noemde het beeldhouwen een ‘wanhopig vak’, het is ‘steeds kapotmaken en opnieuw beginnen’. Hij modelleerde zijn figuren en portretten eerst in was. Pas als hij helemaal tevreden was liet hij een afgietsel maken in brons. Esser was een belangrijk innovator en stimulator van de penningkunst, een tak van de beeldhouwkunst.

 

 

 

Tegen alle stromingen in bleef hij trouw aan de figuratieve beeldhouwkunst.  Op het einde van zijn leven constateerde hij met berusting dat zijn werk ‘tegenwoordig ouderwets’ bevonden werd.

 

In 2004 werd in de NRC vermeld dat ‘Vincent Esser’ was overleden. Het bericht werd naderhand gerectificeerd: zijn naam was Vincent Pieter Semeyn Esser, maar hij stond alom bekend als Piet Esser. Het kan verkeren.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links: Uit een verslag van de uitreiking van de Prix de Rome (Het Vrije Volk, 12 oktober 1963).

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Collectie Museum Beelden aan Zee

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst BaZ

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie