Willy met mandje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willy met mandje door Cor Hund, 1958

 

De beeldhouwster Willy Smit, echtgenote van Hund, stond model voor dit beeld. Het ontstond in Salzburg tijdens een verblijf aan de Sommerakademie. Het werd in gips gemaakt maar nooit in brons gegoten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'De generatie van 1915: Esser, Hund en Kneulman’ in museum Beelden aan Zee, liet Hund het in 2005 alsnog in brons gieten en schonk het kunstwerk aan het museum.

 

 

Hund was getrouwd met Willy Smit, zelf ook beeldhouwster, die in 1958 model stond voor dit beeld. De figuur is exemplarisch voor het intieme oeuvre van Hund, die zich door de jaren heen steeds verder zou terugtrekken in zijn atelier.

 

 

 

 

 

 

 


 

Cor Hund (1915-2008)

 

Het beeldhouwwerk van Hund is weinig bekend, zijn oeuvre is klein. Hund begon zijn loopbaan als schilder maar stapte in 1942 over op beeldhouwen. Cor Hund behoorde met Wessel Couzijn en Piet Esser tot het selecte groepje wonderkinderen van professor Jan Bronner.

 

In 1947 ontving hij de gouden Prix de Rome waarna een serie belangrijke opdrachten volgde evenals een benoeming tot hoogleraar aan de Rijksakademie. Dit legde echter druk op hem en hij  voltooide slechts een klein aantal opdrachten. Het merendeel van zijn beeldhouwwerk is niet verder gekomen dan het ontwerpstadium.

 

 

 

 

 

Wikipedia     

   

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Collectie Museum Beelden aan Zee

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst BaZ

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie