Lopend paar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lopend paar door Hildo Krop, 1928

 

 

Het beeld is vroeg werk van Krop, het stond opgesteld in de tuin van zijn huis in Schoorl. De handen van Krops figuren zijn vaak groot, het geeft ze zeggingskracht.

 

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Een van zijn bekendste beelden is Berlage op het Victorieplein. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

Maar ook buiten de hoofdstad is werk van hem te zien: o.a.  het monument op de Afsluitdijk en de vrouwenfiguur die onderdeel is van het verzetsmonument in zijn geboorteplaats Steenwijk.

 

Krop werd een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop      Krop in Amsterdam

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Collectie Museum Beelden aan Zee

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst BaZ

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie