Vrouw met vlag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treurende vrouw met opgerolde vlag door Willem Reijers, 1949

 

 

Uit de catalogus: Het beeld ‘Vrouw met vlag’, gemaakt als oorlogsmonument voor het Gelderse Vorden, heeft zijn oorsprong in een serie beeldjes die Reijers al tijdens de bezetting maakte. De eerste versies laten een geïdealiseerd vrouwelijk naakt zien. In het uiteindelijke ontwerp is de vrouw sterk gestileerd en – op aandringen van de opdrachtgever – gekleed in een lange rok.

 

 

 

 

 

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Beeldhouwer Willem Reijers (1910-1958) was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. toch zijn vier werken van hem bekend in de openbare ruimte van Amsterdam.

 

Uit de catalogus: Samen met onder anderen Wessel Couzijn, Ben Guntenaar, Carel Kneulman en Paul Koning vormde Willem Reijers de voorhoede van de naoorlogse beeldhouwkunst in Nederland. Hoewel hij in de jaren ’30 in Parijs lessen volgde bij Léger en Zadkine, moet hij gezien worden als autodidact. Reijers was een zoeker, die in elk beeld nieuwe oplossingen vond.

 

 

 

                                           

 

 

 

In 2004 is een monografie verschenen. Citaat uit de aanbeveling:

 

 “ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen. Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Collectie Museum Beelden aan Zee

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst BaZ

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie