Turfschipper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turfschipper door Arie Teeuwisse, 1982

 

 

Teeuwisse had vanaf 1969 een atelier in Uffelte, in Drenthe staan nu diverse beelden van hem in de openbare ruimte. In Hoogeveen staat een drie meter hoge ‘de Turfschipper’, een monument voor deze beroepsgroep. Op de sokkel staat een soort rijmpje dat vaak op binnenschepen aanwezig was: ‘Het varen was mijn ambt, op het water moest ik bouwen, wij konden volk en schip aan god den Heer vertrouwen’. Het beeld op de tentoonstelling is een voorstudie. De schipper heeft over zijn schouder een werpanker waarmee hij het schip afmeerde.

 

 

 

 

 

 

 


 

Arie Teeuwisse (1919-1993)

Wikipedia

 

 

   Citaten uit Het Nieuwsblad van het Noorden, 22 februari 1991:

 

 

“Stand,” zegt Arie Teeuwisse zijn oud-docent Bronner op de Amsterdamse Rijksacademie na, “is expressie. Vergeet niet: beeldhouwen is toneel. Door een goede stand gaat een beeld leven.”

 

Van ‘dikke’ woorden over kunst moet de 71-jarige Amsterdamse beeldhouwer niets hebben. Hij betitelt zichzelf graag als ambachtsman. Zijn vak is beeldhouwen en aan zo’n vak moeten ‘de mensen plezier kunnen beleven’. Met eigentijdse kunst heeft deze ‘volkskunstenaar’ weinig op.

 

Hij brandmerkt zijn vroegere collega’s aan de Rotterdamse academie die elk jaar naar de hot spots van het kunstbedrijf stormden om terug te komen “met emmers vol boeken, catalogi en wat dies meer zij, over Beuys, Warhol en andere warhoofden.”

 

Een beeld moet ook een verhaal hebben, vindt Teeuwisse, die nu al weer jaren een tweede atelier heeft in het Zuiddrentse Uffelte. De bronsplastieken die hij voor de gemeente Hoogeveen uitvoerde, zijn uitgesproken verhalend. In 1982 werd bijvoorbeeld zijn turfschipper geplaatst. Een monument van onverzettelijkheid. Eindelijk eens een sociaalhistorische plastiek die met haar hoogte van tweeënhalve meter goed van maat is en bovendien body heeft. Daardoor onttrekt zijn beeld zich aan het obligate ‘prentboekenwerk’.

 

 

 


 

Beeldenpark De Havixhorst

Collectie Museum Beelden aan Zee

 

Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst uit de 20e eeuw

 

 

Foto’s: augustus 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina De Havixhorst BaZ

 

 

Startpagina De Havixhorst Eigen collectie