Rijp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumac V door Alexander Calder, 1953

 

 

Sumak is de naam van struiken en kleine bomen uit de pruikenboomfamilie. De rode vruchtjes staan in dichte trossen bijeen.

 

Calder was sterk geboeid door verscheidenheid en balans, hij schreef: “Ongelijksoortigheid in vorm, kleur, maat, gewicht en beweging maakt een compositie.” En: “Het is het ogenschijnlijke toeval dat tot orde leidt maar waarover de kunstenaar de feitelijke controle behoudt en waarmee hij een werk kan maken of verknoeien”.

 

 

 

 

 

 

System of the Universe

 

“The underlying sense of form in my work has been the system of the Universe, or part thereof….What I mean is that the idea of detached bodies floating in space, of different sizes and densities, perhaps of different colors and temperatures, and surrounded and interlarded with wisps of gaseous condition, and some at rest, while others move in peculiar manners, seems to me the ideal source of form.” - Alexander Calder

 

 

 

 

 

 

 


 

Alexander Calder (1898–1976)

 

Calder werd in de VS geboren, zijn ouders waren kunstenaars. Als kind maakte hij al figuurtjes uit allerhande materialen maar toch koos hij in eerste instantie voor een ingenieursopleiding. Daarna trok hij naar de kunstacademie. In de jaren 1926-1933 woonde Calder in Parijs wat bepalend was voor zijn ontwikkeling als kunstenaar.

 

Eerst werkte Calder figuratief met metaaldraad waarbij beweging een steeds belangrijker element werd. Na een bezoek aan het strakke atelier van Mondriaan voltrok zich een ommekeer. Zijn werk werd abstract maar hij behield zijn passie voor beweging en evenwicht en verwerkte dat in zijn sculpturen. Calder maakte in grote aantallen zijn beroemd geworden zwevende beeldhouwwerken, de mobiles. Zijn staande werken, de stabiles, zijn ‘schilderijen in de ruimte’, Calder stelde: “I paint with shapes”.

 

Wikipedia            www.calder.org

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  maart 2016

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller