Knielende knaap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geknielde van de fontein door George Minne, 1898

 

 

 

 

 

Knapenfontein

 

Minne volgde lessen in architectuur en kunstschilderen, maar kort na zijn studie stapte hij over op beeldhouwkunst en maakte beelden die geheel losstonden van de academische traditie. Hij probeerde het melancholische, het mystieke te verbeelden en wordt daardoor tot de symbolisten gerekend.

 

In 1898 ontwierp hij de ‘Knapenfontein’ of ‘Fontein der geknielden’. Beelden van vijf identieke geknielde naakte jongens plaatste hij op de rand van een waterbekken. Minne maakte verschillende versies in gips, marmer en brons; in 1900 verwierf hij de opdracht het in het groot en in marmer uit te voeren.

 

De jongensfiguur staart in het water en omhelst zichzelf. Dat doet denken aan de narcissus-figuur die verliefd werd op zijn spiegelbeeld.

 

 

 

 

 

 

 


 

George Minne (1866-1941)

 

Wikipedia

 

 

Minne wilde in 1890 graag in de leer bij Rodin, maar werd afgewezen in waarderende bewoordingen. Een paar jaar later maakte hij een nieuwe start door een opleiding beeldhouwen te volgen aan de Academie. Hij streefde naar vereenvoudiging in zijn beelden om daarmee de expressie te verhogen, hij reduceerde en abstraheerde. Hij maakt treurende, in zichzelf gekeerde mystieke figuren, pieta’s en moeder en kind-beelden. Dat zijn belangrijk thema’s in het symbolisme, een stroming waar hij toe gerekend wordt. De jaren tussen 1896 en 1900 worden gezien als zijn meest creatieve. Toen hij rond de eeuwwisseling succes begon te krijgen in Europa, had hij zijn belangrijkste werk al gemaakt.

 

Vanaf 1910 legde Minne zich toe op de realistische uitbeelding. Hij studeerde drie jaar lang op de weergave van het lichaam van de man. Zijn model, een zekere Lacaege, woonde toen bij hem in. Met Lacaege als model zijn uit de periode 1910-1912 een kop verschillende bustes en een torso bekend.

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  maart 2016

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller