Zeewezens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nereďde op Triton door Nic Jonk, 1962

 

 

Triton is half mens half vis en de zoon van zeegodin Amphitrite, dochter van Nereus. Het attribuut van Triton is een hoorn. Een Nereďde is een zeenimf. Het beeld staat ook op het August Allebéplein in Amsterdam-Slotervaart.

 

 

 

 

 

 

Nic Jonk dankt zijn bekendheid vooral aan zijn bronzen van mens- en dierfiguren. Vaak hebben ze een mythologisch thema, in andere gevallen zijn ze direct aan de natuur ontleend. De werken zijn voluptueus en hebben een krachtige uitstraling

 

 

 

 

 

 

 


 

Nic Jonk (1928-1994)

 

www.nicjonk.nl            Wikipedia

 

Werkwijze

 

Jonk maakte zijn beelden volgens een bepaald concept. Eerst tekende hij kleine krabbels op een blocnote die voor niemand leesbaar zijn. De tweede fase bestond uit een mini-beeldje van was, waarbij alleen de grote vormen werden uitgewerkt. Vervolgens kwam er een groter en meer uitgewerkt model van klei. Tijdens het werken met klei stond Jonk het meest open voor inspiratie, ook al wist hij al hoe het beeld eruit komt te zien. Daarnaast was Jonk vooral gevoelig voor licht: de partijen die licht vangen, woog hij af tegen de schaduwpartijen. Bovendien wilde hij de negatieve vorm (de holte in het beeld) verantwoorden en als er meerdere zijn, ze tegen elkaar afwegen. In de vierde fase (het vertalen van het gipsmodel op ware grootte) maakte Jonk weinig ingrijpende correcties.

 

 

 

 

 

 

 


 

Kasteel Keukenhof, Lisse

 

Foto’s:  oktober 2014

 

 

Startpagina site

 

Startpagina Beeldenpark Kasteel Keukenhof