Kromme gaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Company’s school door Andre Volten, 1962

 

 

 

 

Kromme gaten

 

In de jaren zestig maakte Volten constructies opgebouwd uit ijzeren balken met een I, H of T-vormig profiel. Deze industriële elementen waardeerde hij om hun gelijkvormigheid en inwisselbaarheid.

 

Het karakter van de sculpturen wordt bepaald door de wijze waarop de balken zijn gestapeld. Die ordening was niet gebaseerd op wetmatigheden maar op zijn intuďtie. De balken interesseerden hem ook om de talloze mogelijkheden hen in alle richtingen uit te bouwen tot grillige open constructies. Hij noemde deze sculpturen daarom ‘kromme gaten’.

 

(uit ‘het Amsterdams Beeldenboek’)

 

 

 

Zomer 2011 stond het beeld op de tentoonstelling ArtZuid in Amsterdam, toen had het beeld (nog) geen titel.

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 


 

André Volten  (1925-2002)

 

Wikipedia

 

Schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953. Volten maakt zich de techniek eigen op de scheepswerf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij in Noord (NDSM). Van 1954 tot 1957 werkte hij daar als lasser, maar als er tijd was ging hij voor zichzelf experimenteren op de scheepswerf. Volten vestigde zich in 1950 in het industriegebied Buiksloterham, aan de Asterdwarsweg, waar hij tot zijn dood woonde en werkte.

 

Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer, die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen. Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste.

 

 

 

 

 

 

Zomer 2014 staat het beeld in de tuinen van de Keukenhof in het kader van de presentatie ‘Pioniers van de abstracte beeldhouwkunst’ van het Cobra Museum.

 

 

 


 

Kasteel Keukenhof, Lisse

 

Foto’s:   juli 2014

 

 

Startpagina site

 

Startpagina Beeldenpark Kasteel Keukenhof