Kleintje alcohol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mini-alcoholator door Joep van Lieshout, 2003

 

 

 

 

 

Huisstokerij

 

Van Lieshout  creëert utopische samenlevingen bestaand uit kleine groepen die zelfvoorzienend zijn. Uit gistende brij in ketels dampen alcoholverbindingen omhoog die in distilleerkolommen opgevangen worden. Er worden twee soorten alcohol geproduceerd, ethyl en methyl. Ethylalcohol of ethanol is een oplosmiddel en het is bestanddeel van alcoholische dranken. Methylalcohol of methanol is giftig en wordt gebruikt als brandalcohol (b.v. spriritus). Het grootste vat is voor de ethanol, uiteraard.

 

 

 

 

 

 

De Technocraat

 

De machine is onderdeel van de dystopie ‘De technocraat’. Van Lieshout heeft vier zoals hij het noemt ‘parallelle werelden’ bedacht.

 

- De eerste was ‘AVL-ville’ (2001-2002), een vrijstaatje waar regel was dat er geen regels waren hoewel er wel een grondwet was. De commune werd door een politie-inval vanwege het ontbreken van een horeca-vergunning opgeheven. Daarna bedacht hij andere zelfvoorzienende werelden maar nu met uiterst streng gereguleerde samenlevingen:

 

- Zijn tweede parallelle universum was de wereld van ‘de Technocraat’ (2003-2005). Een geperfectioneerd systeem van productie en recycling bedruipt zichzelf. Het is een enorme  biogas-installatie die draait op menselijke ontlasting. De leveranciers van de feces werden rustig gehouden met alcohol.

 

- De derde wereld kreeg de naam ‘SlaveCity’ (2005-2009). In een gesloten stad produceren massa’s slaven voor een beperkte elite. De slaven leveren werkkracht en vlees, ze worden beloond met sex. De cradle-to-cradle gedachte is erin verwerkt.

 

- De vierde wereld is in onwikkeling (vanaf 2010). Het heet het ‘Labyrint der stammen’ en schetst een samenleving na de ineenstorting van de economie door gebrek aan grondstoffen. De mens wordt gedwongen zichzelf opnieuw uit te vinden.

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963)

 

De monumentale werken van van Lieshout zijn cross-overs tussen architectuur, design en sculptuur met vaak een functionele invulling. Van Lieshout richtte in 1995 Atelier Van Lieshout op. Atelier Van Lieshout (AVL) is een multidisciplinair en internationaal georiënteerd bedrijf op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur. De naam Atelier Van Lieshout benadrukt het feit dat de kunstwerken niet alleen aan het brein van Joep van Lieshout zijn onstsproten, maar juist door een creatief team worden gecreëerd.

 

www.ateliervanlieshout.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

Wilhelminaring 2000

 

Joep van Lieshout  heeft de Wilhelminaring 2000 gekregen. De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. De prijs wordt sinds 1998 om de twee jaar uitgereikt. De prijs bestaat  uit een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor de gemeente Apeldoorn. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon. Later is de prijs toegekend aan Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009) en Piet Slegers (2011).

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller