Zwarte schaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Die Schwarze Schale door Armando, 1989

 

 

Het kunstenaarschap van Armando uitte zich in eerste instantie in schilderijen, gedichten en muziek. Er is duisterheid aanwezig in het werk, zwart is de belangrijkste kleur in zijn oeuvre. Hij verwees ook naar misdaad en geweld en zijn werk evolueerde naar een thematiek die met WOII in verband staat. Deze oorlogsthematiek gaat terug naar zijn herinneringen aan de oorlogsjaren. In 1979 verhuisde Armando naar West-Berlijn, om zich als het ware te omringen met het kwaad. In latere jaren gaan begrippen als schuld, macht, vergankelijkheid en melancholie meespelen.

 

Armando was al zestig toen hij zich in 1988 ook begon uit te drukken in sculpturen. Het ruimtelijk werk liet hij afgieten in brons, een materiaal dat, zoals hij zei, traditie heeft. De motieven zijn dezelfde als in zijn schilderkunst, zoals het wiel, een ladder, urn, kelk, een vlag, elk beladen met symbolische betekenis.

 

 

 

 

 

Die schwarze Schale staat op een hoge sokkel van een neutrale kleur. Armando: ‘Ik houd niet van lage sokkels. Ik wil een beeld zo hoog mogelijk op een sokkel. Er moet tegenop gekeken worden.’

 

 

 


 

Armando (1929-2018)

 

Wikipedia

 

 

In Amersfoort, waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht, is in 1998 het Armando Museum geopend met een breed overzicht van zijn werk. Het museum werd in 2007 door brand zwaar getroffen. De collectie van Armando is nu ondergebracht In Museum Oud Amelisweert,  in 2013 opent het museum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller