Wondere wereld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogel (2002) en Vogeltje (2011) door Joost van den Toorn

 

Omhoog omlaag

 

Van den Toorn verbeeldt zijn ideeën en fantasiën in stripachtige beelden. Ze doen denken aan drie dimensionale cartoons. Kijkt bovenstaande vogel omhoog of omlaag? Is een beweging uitgebeeld zoals in strips met het begin- en eindmoment van de beweging, of is het een vogel die carnaval viert?

 

Op zijn website deelt Van den Toorn zijn beelden in rubrieken in. Namen van de categoriën zijn Mensch =  Tier, Gott = Liebe,  Mensch = Gott en Gott = Tod. De Vogel is ondergebracht in de rubriek Gott = Tod.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                Gung-Ho, 1999

 

Moordende samenwerking

 

Gung-Ho staat in Amerikaans bargoens voor enthousiast of toegewijd. Het wordt gebruikt als strijdkreet en slogan. Oorspronkelijk was "gōng hé" het motto van een Chinees bedrijf en betekent  Samenwerking, of werk samen in harmonie. De kreet werd in de eerste helft van de vorige eeuw opgepikt door een Amerikaans marine gevechtsbataljon, en verspreidde zich vervolgens door het hele Marine Corps. Het werd in 1943 zelfs een filmtitel. Nu is het een kreet in de Amerikaanse samenleving om het moreel op te peppen.

 

Van den Toorn heeft de kreet verbeeld. Eendrachtig wordt een pistoolschot gelost. De een steunt het wapen op grote voet, de ander bestuurt het in een rookwolk als een ruiter zijn paard, de volgende duwt in een lachende rookwolk het projectiel naar buiten. Een harmonieuze maar moordende samenwerking.

 

 

 

 

                               De notenkraker, 1989

 

Stuurloos

 

Een figuur staat op de aarde, de halve bol toont meridianen en breedtegraadlijnen. De reus is zo groot dat hij boven de wolken torent. Het hoofd, de besturing, is opvallend afwezig. Een vliegtuig crasht op zijn lichaam, ook daar faalde de besturing. Op zijn website deelt Van den Toorn zijn beelden in rubrieken in. Namen van de categoriën zijn Mensch =  Tier, Gott = Liebe,  Mensch = Gott en Gott = Tod. De notenkraker is ondergebracht in de rubriek Mensch = Gott.

 

 

 

                                                             

 

 

 

 


 

Joost van den Toorn (1954)

 

www.joostvandentoorn.nl

 

Wikipedia

 

 

 

 

                                  Vogelbekdier, 2008

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller