Onverbiddelijke tijd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 Liggende houten mannen door Tom Claassen, 2000

 

                                Blijkt in 2017 niet meer opgesteld

 

 

Iedere man is opgebouwd uit zes stukken populierenhout: hoofd, lijf en vier ledematen. Een enkeling blijkt door bezoekers een extra lichaamsdeel gekregen te hebben. De grootste klaas is drie meter lang. Ze liggen op hun rug langzaam te vergaan. Een aantal mannen is in 2011 al ver heen. Claassen noemt dit de ‘(on)houdbaarheid van het beeld’.

 

 

 

 

                                          Een man opgebouwd uit zeven delen

 

Laveloos

 

Het idee voor de houten mannen heeft Claassen opgedaan in Denemarken waar hij een gedeelte van de tijd woont en werkt. Zweedse mannen liggen geregeld laveloos in het groen of hangen tegen een boom in en rondom Kopenhagen. Het gaf Claassen inspiratie.

 

 

 

 

                                                                          Er is een vondelingetje toegevoegd

 

Levend dood hout

 

“Dood hout leeft” is een motto dat opgang heeft gemaakt. Bosbeheerders halen inmiddels niet al het dood hout meer uit de bossen omdat dood hout waardevol is voor veel soorten organismen. Staand dood hout levert broedplaatsen voor vogels, staand en liggend dood hout is het biotoop voor schimmels, mossen, varens en insecten. Het grootste deel van de duizend wespen- en bijensoorten in Nederland zijn bijvoorbeeld op oud en dood hout aangewezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De liggende mannen zijn als zandkastelen in de getijdenzone, langzaam maar zeker worden de bouwsels door de natuur hernomen. De tijd speelt een verschillende rol, maar is onverbiddelijk.

 

Claassen: “Onderdeel van het kunstwerk is, dat ze nieuwe mogen bestellen, om ze te vervangen. Dus het werk gaat ook over potentie en levenskracht.”

 

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

www.tomclaassen.com                       Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller