Deugden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Composities door Willem Reijers, 1955

 

 

Opdracht

 

Reijers ontwierp voor de ‘Spaarbank de stad Rotterdam’ drie plastieken (1:3) maar ze werden niet uitgevoerd. De intentie was zes beelden te plaatsen op de gevel van het bankgebouw, Reijers kreeg de opdracht er drie te ontwerpen. De architect J.J.P. Oud had in samenspraak met de bankdirecteur de gedateerde thematiek bepaald: zes deugden moesten verbeeld worden. Reijers kreeg Verantwoordelijkheid, Voorzorg en Saamhorigheid, de andere drie waren Matigheid, Deugdzaamheid en Spaarzaamheid.

 

In een briefwisseling met de beeldhouwer stelde Oud dat de verbeelding van de deugden ‘duidelijk en pakkend voor gewone mensen’ moest zijn. De architect was ontevreden met het resultaat en de opdracht liep op niets uit.

 

 

 

 

                              links: Verantwoordelijkheid, rechts: Saamhorigheid

 

 

Met steun van de Mondriaan Stichting heeft het Kröller-Müller Museum in 1995 en 1996 het grootste deel van het nagelaten werk van Reijers kunnen aankopen.

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller