de Schreeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Cry door Isamu Noguchi, 1959-61 / 1962

 

 

Emotie

 

Het beeld is een abstracte weergave van de menselijke schreeuw. Noguchi heeft met dit werk gepoogd een emotie fysiek vorm te geven.

 

Het Guggenheim Museum New York heeft de originele versie van het beeld. Noguchi maakte het van balsa-hout, het lichtste hout dat te verkrijgen is, het wordt veel in de vliegtuigmodelbouw gebruikt. De kunstenaar probeerde met het beeld de lichtst mogelijke vorm van een solide beeld te creëren. De elementen zijn los met elkaar verbonden zodat het beweeglijk is op de wind. In 1962 werd het beeld in brons gegoten.

 

In 2005 veilde Christies een bronzen exemplaar, het beeld was 2/6 genummerd, de oploge bestaat dus uit zes beelden. Kröller-Müller bezit 1/6, In Buffalo VS bevindt zich 3/6 en in West Palm Beach VS staat 4/6. De andere beelden zijn privé-bezit. Het beeld bracht een miljoen dollar op.

 

 

 

 

 

 

 


 

Isamu Noguchi (1904-1988)

 

Wikipedia

 

www.noguchi.org

 

Het werk van Noguchi wordt tot de minimal art gerekend, het Guggenheim noemt de stijl van Noguchi Zen-achtig minimalisme. Een uitspraak van de kunstenaar: Beelden ontstaan uit tijdrovende moeilijkheden, niet uit industriële productie.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller