Wachtende engel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wachtende engel door Willem Reijers, 1957

 

De engel is ontworpen in opdracht van een ziekenhuis in Helmond, maar het ontwerp werd afgewezen; echter, in 1969 is alsnog een gieting aangekocht. In 1974 is de wachtende engel ook geplaatst in de vijver van de algemene begraafplaats aan de Kerkedijk te Bergen.

 

 

 

 

 

Interpretatie

 

De rector van het ziekenhuis die aan Reijers meldde dat het ontwerp afgewezen was, schreef: “Intussen blijft het interessant wat de geneesheer-directeur [..] in uw onderwerp zag: hij zag nl. alle elementen van de vrouwelijke genitaliën (uterus, vagina, fimbriae, eileiders, een rijpe eicel en meerdere onrijpe eicellen) door u in een plastische compositie bijeengebracht. Hoewel u daar niets over schreef, moet u dit geweten hebben.” Als het ontwerp geplaatst was gewwest op de bedoelde plek, had een fontein het kunstwerk voortdurend besproeid.

 

(Bron: De monografie ‘Willem Reijers’ door Roel Arkesteijn, 2004)

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

                                  

 

                                      citaten uit Het Vrije Volk, 10 juni 1960 n.a.v. een overzichtstentoonstelling

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller