Torso van een engel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angel torso (onvoltooid) door Jacob Epstein, 1923

 

 

In 1922 kreeg Epstein de opdracht een monument in het Hyde Park te maken voor de overleden naturalist W.H. Hudson. Gedurende een jaar werkte Epstein aan een aantal ideeën voor het project en koos uiteindelijk voor de weergave van Rima de vogelvrouw, een romanpersoon uit een van de boeken van Hudson. Het onvoltooide torso van een engel dateert uit 1923 en is mogelijk een van de ideeën voor het monument geweest. Van het torso zijn na zijn dood drie gietingen gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Het beeld wordt ook wel ‘The Angel of the Annunciation’ genoemd, de engel Gabriël die Maria haar moederschap aankondigt. Het beeld is tweeslachtig, het gezicht en het lange haar suggereert een vrouw, het lichaam is van een man.

 

 

 


 

Jacob Epstein (1880-1959)

 

Wikipedia

 

Het werk van Epstein was in zijn tijd erg controversiëel. Vooral de naaktheid van zijn figuren schoot in het verkeerde keelgat. De tijd heeft zijn werk in dat opzicht gerehabiliteerd, later vond men het werk juist erg gedateerd. Nu de figuratieve beeldhouwkunst weer opgekomen is, wordt zijn werk hergewaardeerd.

 

Het werk van Epstein is in drie categoriën onder te brengen: bronzen portretkoppen, monumentale stenen beelden met bijbelse thema’s en monumenten en beelden in de openbare ruimte. Twee jaar na zijn dood was er een grote overzichtstentoonstelling in Edinburgh van bijna al zijn werk, 230 items werden getoond.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller