Buste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buste van een havenarbeider door George Minne, 1911

 

Een gipsen versie bevindt zich in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

 

 

 

 

 

 

 

Minne volgde lessen in architectuur en kunstschilderen, maar kort na zijn studie stapte hij over op beeldhouwkunst en maakte beelden die geheel losstonden van de academische traditie. Hij probeerde het melancholische, het mystieke te verbeelden. Een recentie bij een tentoonstelling in 1889:

 

‘De kunstenaar die de zonderlingste beeldhouwwerken heeft tentoongesteld, is Joris Minne van Gent. Zijn groepje getiteld: GEBED, en zijn standbeeldje, voor opschrift dragende: GEWOND, zijn twee stukken die waarlijk zonderling mogen heten. De bezoeker schudt onbegrijpend het hoofd en vraagt zich af tot welke wereld behooren deze wezens? Niet dat de jonge kunstenaar er onmensen van gemaakt heeft, dat niet, maar hun vorm, hunne gestalte, hunne houding, zelfs hun verstandelijk uitzicht, gaat volkomen buiten hetgeen wij dagelijks voor oogen hebben.’

 

 

Minne wilde in 1890 graag in de leer bij Rodin, maar werd afgewezen in waarderende bewoordingen. Een paar jaar later maakte hij een nieuwe start door een opleiding beeldhouwen te volgen aan de Academie. Hij streefde naar vereenvoudiging in zijn beelden om daarmee de expressie te verhogen, hij reduceerde en abstraheerde. Hij maakt treurende, in zichzelf gekeerde mystieke figuren, pieta’s en moeder en kind-beelden. Dat zijn belangrijk thema’s in het symbolisme, een stroming waar hij toe gerekend wordt. De jaren tussen 1896 en 1900 worden gezien als zijn meest creatieve. Toen hij rond de eeuwwisseling succes begon te krijgen in Europa, had hij zijn belangrijkste werk al gemaakt.

 

Vanaf 1910 legde Minne zich toe op de realistische uitbeelding. Hij studeerde drie jaar lang op de weergave van het lichaam van de man. Zijn model, een zekere Lacaege, woonde toen bij hem in. Met Lacaege als model zijn uit de periode 1910-1912 een kop verschillende bustes en een torso bekend.

 

 


 

George Minne (1866-1941)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller